linkande länk och stillsam fundering

Jag har på en annan blogg hittat en länk till ett debattforum på nätet vid namn högkyrklig.nu – kyrkliga nyheter och debatt. Det är loggan från den diskussions-sajten som pryder detta inlägg.
Jag har roat mig med att läsa en del, till och med skaffat mig inloggning så jag kan följa fler diskussioner och eventuellt kanske skriva något någon gång. Skrivit har jag inte gjort. Och efter ett tag fann jag mig vara mindre road än från början – rentav lite oroad. 

Det intryck jag fått är att få debatterar/samtalar och att mer eller mindre alla som gör det är knutna till S:t Laurentii kyrka i Lund och förefaller känna till varandra. Diskussionerna man för förefaller ofta vara begränsade till teologisk studentmiljö och rör sig kring liturgiska frågor, dogmatiska spörsmål samt givetvis ämbetsfrågan och det teologiska förfallet i Svenska kyrkan. Och det är väl OK att diskutera/samtala om. Och att man ryker ihop så rökelsen osar är väl också OK – inom vissa gränser. 

Det jag saknar är dock de (unga) högkyrkligas samtal om hur man tänker sig evangelisation och undervisning för att sprida budskapet om Kristus i en studentmiljö där de flesta medmänniskor faktiskt inte tror. Jag upplever mig för gammal och bor för långt bort för att känna det naturligt att väcka den diskussionen på den aktuella sajten men tar gärna emot tankar här. Jag minns bara att när jag för 30 år sedan var teologi-student var frågan om ”att nå andra” hela tiden brinnande och aktuell och det lärde man sig mycket av. Det gjorde också att man (till en del) fördes ut ur det särkyrkliga reservatet in i den värld och de människor Jesus gav sitt liv för - typ.

Läs själva: http://xn--hgkyrklig-07a.nu/

Kommentarer
Postat av: Fredrik Norberg

Tack Stig för detta inlägg, det är bra att få läsa/höra sådant ibland!

PS. De flesta aktiva medlemmar på högkyrklig.nu är inte "laurentianer", det var nog mest i den särskilda debatten om Laurentiistiftelsen som det var fallet...

2006-11-11 @ 11:48:11
URL: http://www.fredriknorberg.blogg.se
Postat av: Sven

Fast du pratar nonsens och det tror jag egentligen du vet Stig. Du refererar till _en_ debatt kring Laurentiistiftelsen. De flesta på webbplatsen är inte knutna till Laurentii och få registrerade medlemmar kommer från teologisk studentmiljö. Det har du nog märkt när du tittat omkring lite grand.

Dessutom kan man undra varför en som inte vill skria på debattforumet har åsikter om vad som avhandlas där? Logik?

2006-11-21 @ 17:09:58
URL: http://ögkyrklig.nu
Postat av: bloggarn själv

Jag skrev om ett intryck jag fått, mycket från en samtalstråd på den aktuella sajten med start i ett besök som Ulf Ekman gjort på Laurentii i Lund.
Jag håller med om att det var utifrån en begränsad del jag skrev min reflexion och borde ha precicerat grunden för mitt omdöme bättre - men just då var den diskussionstråden tidvis elak. En tid senare skrev jag ett par inlägg i den tråden.
Annars är "högkyrklig" intressant.

2006-11-22 @ 18:48:13
Postat av: Carlius

' Högkyrklig. nu' har upphört sedan ett par veckor tilbaka - men det kanske du vet?
Jag saknar den mycket och skrev (ytterst lite) i den men mera läste jag inläggen som var mycket bildande.
Debattörerna hade ofta stora specialistkunskaper varför nog många tvekade att ge sig in i debatten.

Jag noterar med glädje ditt intresse över fortsatt tankeutbyte om högkyrkligheten.

2007-01-28 @ 19:22:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0