besatthetens betraktelse

Svenska kyrkan har haft och har fortfarande en rejäl släng av offentlig-sektor-syn på mycket av sin verksamhet och hur man ser sig själv. Ett drag i detta - ett bra drag - är att man är förtjust i, ibland besatt av, statistik. Allt mäts och data samlas in om allt. Att detta är något som präglar inte bara kyrkan utan samhället i stort visas bland annat av en artikel i dagens lokaltidning (länken anges nedan) om att man planerar att räkna fåglar som äter av människor utlagda solrosfrön. Vad man skall med den informationen vet jag inte men kul är det. Att man om man har statistik kan dra slutsatser och göra analyser samt peka på sjukdomar i samhällskroppen visar också lokaltidningens sidoledare (också den länken finns nedan). Men nu tillbaka till kyrkan.

När ett år gått redovisar alla församlingar en massa statistik om sin verksamhet. Denna sammanställs och är tillgänglig för den som är intresserad - en länk också till detta finns nederst. Också Älvsby församling deltar i denna siffer-insamling och gör med utgångspunkt från denna en del lokala analyser. Mer skulle kunna göras för att vaska fram mer information ur materialet men det är en annan sak.

Av samma anledning som Emil i Lönneberga pussade prostinnan - det gjorde jag av min godhet - sammanställer också jag det som på folkhögskolan ägt rum i gudstjänst- och andaktsväg för att kunna bilägga detta i församlingens redovisning. Det är ju sådant som skett inom församlingens gränser och i Svenska kyrkans regi även om det inte direkt skett genom Älvsby församlings anställdas försorg. 

I Älvsby folkhögskolas kapell 2005...

  • firades 24 veckomässor med 681 deltagare varav 648 var nattvardsgäster. Givetvis är det inte här frågan om 681 respektive 648 olika individer. Verkligheten är att drygt ett 20-tal firat nattvard ofta (elever vid grundkursen + några till) samt att det varit ett par tre rejält stora nattvardsgudsjänster under året i samband med ett par korta kurser.
  • samlades 3289 personer till 266 dagliga andakter. Detta är sammanräkningen av de 1854 som deltog i de 212 morgonbönerna, de 1854 som fanns i de 17 lunchandakterna och de 1083 som deltog i de 37 kvällsandakterna. Givetvis är detta inte heller olika personer utan i stor utsträckning är det inte alltför många som dock deltagit ofta, under hösten näst intill dagligen.
  • möttes 556 personer i 6 andra gudstjänster - förutom några kyrkoårsgudstjänster för hela skolan trängs här också ett stort ungdomsläger.
  • döptes ett barn i närvaro av 30 personer
  • vigdes ett par med 18 glada närvarande anhöriga och vänner.
Vad görs med denna statistik? Egentligen ingenting och egentligen finns heller ingenting att göra - utom att fråga sig Hur skiljer sig detta från tidigare år? Svar: 2005 innebar kraftig ökning över hela linjen. Vad ligger bakom utvecklingen? Mitt svar: Uthållighet också under våren då inte många deltar, en relativt stor grundkurs under hösten samt ett långt läger med 20 konfirmander i drygt två veckor och ett stort ungdomsläger med över hundra personer i fem dagar.

Att bara samla kvantitesuppgifter är ganska meningslöst men med rätta frågor till statistiskt material kan det berätta något om verkligheten. Och har man material för flera år kan man - om man vill och vågar - se ett skeende som man genom åtgärder kan påverka - om man vill och vågar.
Men statistiken säger inte ett ord om kvalitet! Den måste utvärderas på annat sätt.

Fågel-länken,  PT har error, NSD inte: http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=8006&arkiv=False
Sidoledaren: http://www.pitea-tidningen.se/artikel.aspx?artid=11835&arkiv=False
Kyrkostatistik: http://www.svenskakyrkan.se/statistik/

Kommentarer
Postat av: Askjessica

many thanks for your dedications to this world

2009-03-31 @ 10:38:21
URL: http://askjessica.myblog.es

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0