arbetsvecka igång och flyttlass

Så har arbetsveckan då startat. Och Folkhögskolans vårtermin.
Igår - måndag - startades det med resa till Skellefteå. Vi for strax efter 8 för att möta några kamrater på Luleå stifts Tjälavårdscentrum på Stiftsgården. Vädret var så att det mest kändes som det var Tjälavårdscentrum, inte Själavårdscentrum, vi hade att göra med. Nåväl - vi planerade och rådslog en del.

Kvällens Nordnytt hade sedan ett kyrkligt inslag med följande text på Nordnytts hemsida:
Laestadianer hotar lämna kyrkan.
Laestadianerna i Norrbotten hotar med att lämna svenska kyrkan, enligt laestadianen och riksdagsledamoten Erling Wälivaara. Orsaken är kyrkans beslut att välsigna homosexuella.

Först: OBSevera felet (avsiktligt?) i texten. Det borde ju vara homosexuella partnerskap. Nu ges intrycket att väckelsefolket aktivt önskar vända ryggen till människor, inte till kyrkomötets beslut.
I inslaget berättade riksdagsmannen Wällivaara bakgrunden till utspelet och stiftsdirektorn kommenterade det. Det kan handla om kanske 17000 kyrkotillhöriga - nästan lika många som hela EFS - som funderar på att packa och dra. Det såret, den amputationen, för kyrkan behöver stifts-kommenteras inte bara, blott, enbart och allenast ur ekonomisk synvinkel utan också utifrån vilket religiöst, ekumeniskt. och kyrkoteologiskt sår det skapas. Och man kan bara tänka på vilket hallå det skulle bli om till exempel EFS hotat med att begära utträde - eller någon annan grupp. Givetvis talade bara stiftsdirektorn och bortfall i kyrkoavgift, alltså om pluringarna. Själv är jag inte Laestadian men jag kan förvånas över hur totalt och kompakt den rörelsen och dess synsätt ignoreras av det kyrkliga etablissemanget. 
 
Idag - tisdag - dök det upp två eldsjälar på skolan för att spåna och planera kring olika kurser och aktiviteter som har att göra med norra Ryssland och ortodoxa kyrkan - på sikt blir vi kanske ett "Barentscentrum" också.

Kvällen ägnades åt att näst äldsta dottern flyttade till egen etta på samhället. Syskonen packade, släpade och bar - allt för att, vad det verkar, kvickt som ögat få henne ur huset och därmed minska konkurensen om tid vid datorn för aktiviteter på internet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0