snart är det val

Jag hörde på radio att unga människor inte är intresserade av politik i samma mån som äldre. Var och hur de drog gränserna mellan yngre och äldre fick jag inte grepp om.

Men det är ju så. Och det är väl känt. De yngre vill inte eller tillåts i praktiken inte att engagera sig i de etablerade politiska partiernas politik-kvarnar. Det är inte så lätt. Högst upp på varje lista finns några som kan det politiska spelet samt är ena fenor på förvaltiska, administrativiska, sammanträdiska, teknikalitetiska och budgetiska. Detta är exempel på olika dialekter som den politiska kasten använder när den kastar omkring sina budskap. Skulle röstar-kasten gör sin röst hörd på andra sätt än att just rösta på olika representanter den politiska kasten rubbas systemet. Då avvisas de röster som höjs och den fört-röstan som engagerade människor känner försvinner. Det leder till att de som ställs utan röst inte heller röstar. Och bland de yngre leder det till svagare intresse och lägre valdeltagande.

Själv är jag inte yngre men jag kan dela känslan. Dock kommer jag att rösta men jag måste tillstå att jag vibrerar inte över alternativen jag ställs inför. Det finns en borgerlig fyrklöver som det verkar gå bra för och som vill speeda upp landet genom att hänga av dem som kämpar för att hänga med. Det finns en diffus ½borgerlighet ledd av politiska förvaltarbroilers som förefaller ha avlats på partimöten och drillats från Unga Örnar via SSU till att vara ett etablera gäng som känner varandra väl. Från innerstadslägenheter i Stockholm eller gods i Östergötland söker dessa gamal uvar få mandat att leda proletariatet. Och så finns det oprövade krafter som alla uppmanas att se som själva fi och varnas att pröva.

Men det är val om några veckor. Det är dessutom ett demokratiskt val. Det gör att det känns som en plikt att rösta. Över vår värld flyr människor undan o-demokrati eller dör på kuppen. Så det känns som en plikt - även om det inte går att se konturer vidare bra.

Det blev sossarnas valmanifest som bildpryder detta inlägg. Jag tog det eftersom eftersom parollen alla-ska-med är bra fast lite självklar och spetslös. Hoppas bara att det, om sossarna blir kvar, också kommer att gälla också invandrare, flyktingar osv. Och att nya människor - inte bara partifåglar som redan är etablerade i buren - tas med i en process för att förnya och utveckla demokratin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0