palestinabrev extra - för intro: se palestinabrev 0

Madeleine Dahl som från Betlehem skrivit artiklar jag publicerat på bloggen kom på besök i eftermiddag. Hon hade mycket intressant att berätta.
Hon lämnade dessutom en kort artikel till att lägga ut på bloggen. Där finns också länkar till hemsidor med mer material.
Kartbilden är också intressant. Kopiera den till din dator så går den att förstora mer - fast suddig. Notera särskilt skillnaden mellan en grön linje - gränsen Israel-Palestina - och de röda murplanslinjerna. Snacka om landstöld!!


När de hugger ned våra träd, skär de också sönder våra hjärtan

?De stjäl mina träd, mitt land, mitt allt!?, skriker en kvinna med desperat röst. Hennes namn är Grace Napoleon Abu Mohor och hon äger nästan 2 hektar (18 000 kvm) land för olivträdodling i Beit Jala utanför Betlehem. Eller ägde kanske tyvärr är den rätta verbformen. Idag kom nämligen ett privat israeliskt bolag och började skövla de 400-500 år gamla träden. Träd som tillhört Grace och hennes familj i generationer bakåt. ?De kom utan att förvana?, säger Grace upprört. ?De kom med soldater som skulle försvara deras kriminella handlingar. Jag fick nästan en hjärtattack när jag såg det. Jag bara skrek och skrek. Men ingenting hjälper. Ingen lyssnar på oss?, fortsätter hon upprört. ?Vi betalade dyra pengar för en advokat, men till ingen nytta. Israelerna får som de vill ändå i slutändan. De har makten.?

Beit Jala är en stad på 15 000 invånare, belägen väster om Betlehem. Den är nästa offer för murbygget söderut på Västbanken. 45 % av stadens land beräknas isoleras på andra sidan muren, vilket innebär 62 % av all odlingsbar mark. Grace familjs olivträdsodling ligger precis på den mark där den israeliska regeringen planerat att bygga muren. ?Murbygget handlar inte om säkerhet?, konstaterar Grace krasst.?Det handlar om att konfiskera så mycket som möjligt av palestinsk mark för att kunna utöka israeliska bosättningar.? 1967 började Israel bygga bosättningen Gilo på Beit Jalas mark. Genom att bygga på den mark som konfiskeras i samband med murbygget kan den israeliska regeringen nu sammanlänka Gilo med den mindre bosättningen Har Gilo, som liksom Gilo är byggd illegalt på de ockuperade palestinska territorierna.

Jag närmar mig försiktigt några av de omkring 100 stympade olivträden. Det slår mig att murbygget och ockupationen inte bara innebär en etnisk isolering, men också en ekologisk katastrof. Sedan andra intifadan inleddes år 2000 har närmare 1 miljon fruktträd förstörts, däribland 400 000 olivträd. ?Min pappa brukade tillbringa varje dag här, från 6 på morgonen till 18 på kvällen. Han skötte träden, som om de vore hans egna barn och nu finns de snart inte mer??, berättar Grace sorgset. ?Den här marken är vårt liv. 47 familjemedlemar lever av det som olivträden ger. Ofta brukade vi samlas under träden, grilla och skratta tillsammans?, säger Grace med nostalgi i rösten. Som om hon talar om svunna tider, när det egentligen handlar om gårdagen. Dagen före militären kom. Fast nedbrytningsprocessen började förstås tidigare än så. Nedbrytningen av självkänsla, rörelsefrihet, människovärde, liv. Men med förstörandet av olivträden nådde processen under huden. ?När de förstör våra odlingar hugger de inte bara ner våra träd?, säger Grace, ?de hugger också av våra huvuden och skär sönder våra hjärtan.? Madeleine Dahl, ekumenisk följeslagare i Betlehem

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0