ordet är fritt - eller spytt

idiotiI gårdagens lokaltidning fanns en artikel - länk till denna nedan. Givetvis gjorde rubriken Konsekvenserna av Guds icke-existens mig nyfiken så jag läste den med stigande förvåning. Utan någon som helst logik, analys eller seriöst sätt att argumentera driver ledar/krönike-författaren sin agitation. Han brukar en raljant ton, den ton man använder när man vill förnedra den man samtalar med eller med ett gäng likasinnade, lätt småberusad, vill raljera över de dumskallar som bor i kvarteret bredvid.

Visst finns poänger i ledaren/krönikan. Jag tror också det skulle vara skruvat om Göran P slutade sina valtal med att välsigna den fåtaliga och ålderdomliga, ofta kristet troende, valmanskåren i Odens, Tors och Frejs namn. Jag kan också förvånas över de religiöst neutrala partiernas lust att bibehålla maktpositionerna i kyrkan och genom dessa på ett ofta populistiskt sätt driva olika linjer. Tankegången att de som lämnat tron på en högre makt, belönats med centralvärme, bilar, Internet och ett rikt sexualliv medan de som ligger på skallen flera gånger om dagen till Guds ära, är kvar i armod kan väl också vara bestickande i sin ½-sanningshet. Man bör veta att de som lämnat tron på en högre makt också i förnuftets namn belönat sin omvärld med rasism och herrefolks-ambitioner (en gång grundad på Darwin), förintelse, Gulagarkipelager - oftast riktat just mot dem som ligger på skallen, eller på knä, flera gånger om dagen och genom sådana gudeliga övningar fått kraft att uthärda, stå emot och bekämpa det armod gudlösa härskare i förnuftets, statsnyttans, rationalitetens och marknadens namn pådyvlat och pådyvlar dem.

Om PT vill bedriva antividskeplig propaganda bör tidningen arbeta mer seriöst. Man behöver hitta bättre argument än hittills, se att det finns skillnader mellan tomtenissande inom delar av New Age å ena sidan och etablerade religioner byggda på historiska händelser å den andra. Man bör också beganga sig av en inte så inskränkt blint troende vi-har-fattat-allt-fundamentalist som Stig-Björn Ljunggren.

Ett mer seriöst sätt att analysera tankar om tro och icke-tro finn i den andra av länkarna. Jag delar inte den författarens fritt fram för konfessionella skolor men nog har han en poäng i att också ateisten är troende.

http://www.pitea-tidningen.se/artikel.aspx?artid=35475&cat=3&pageIndex=0&arkiv=False
http://www.kyrkanstidning.com/opinion/debatt/2006/debatt32/debatt32_04.asp

PS: Bilden? Sanningen är i betraktarens öga men för att ingen skall känna sig påhoppad säger jag väl att den föreställer mig när jag läser eller möter något idiotiskt. Jag gissar att jag kommer att använda den fler gånger. DS

Kommentarer
Postat av: Fredrik Norberg

Bra skrivet Stig!

2006-08-11 @ 16:09:22
URL: http://www.fredriknorberg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0