Thomas logion 82 inför Valborg

Jesus sade: "Den som är nära mig är nära elden,
och den som är fjärran från mig är fjärran från Riket".


Denna Jesusreplik finns inte i något av de fyra evangelierna i Bibeln. Länge visste man bara om den genom att en eller ett par tidigare kristna författare citerat ur minnet av vad som brukade sägas om Jesus. Av det som brukade sägas kom mycket men inte allt med hos de fyra evangelisterna och Bibelforskarna har brukat anse det som ett oskrivet men äkta Jesusord - ett så kallat agrafa.
När man i Egypten i mitten av 1940-talet på ett ställe i öknen fann en massa gamla handskrifter fanns Thomasevangeliet där och i det fann man Jesusrepliken om elden - en replik som passar sig väl för vårtal.
Handskrifterna man fann tillsammans med Thomasevangeliet är ur kristen synvinkel minst sagt skumma. Thomasevangeliet innehåller 114 lösa Jesusrepliker av vilka flera är så eljest mot vad vi ur Bibeln vet att Jesus brukade säga att man ur kristen synvinkel behöver anse dem skumma. Men flera Jesusrepliker är dubbletter till vad som finns i Bibeln och andra kan mycket väl vara OK. Jesusordet om elden är en replik man menar vara OK - ett äkta agrafa - som passar väl för vårtal i Valborgsmässotid.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0