fattar man bättre än Jesus?

I dagens Piteå-Tidning kan man läsa att Center-gruppen i Älvsby kyrkofullmäktige motionerat om att fullmäktige skall tycka att man i församlingen skall övergå till alkoholfritt nattvardsvin. Artikeln - länk finns nedan - sammanfattar motionen som jag i sin helhet läste igår när handlingarna för fullmäktige damp ner i brevlådan

Då och då väcks diskussionen i denna fråga, ungefär vart femte år. Det angivna skälet är - och det är säkert äkta hos dem som yrkar på att införa det alkoholfria - omsorgen om personer med missbruk i bagaget även om jag aldrig från dessa själva mött önskemålet. De gånger man möter frågan är det oftast helnyktra som i mån om sin nykterhet driver saken.

I relation till detta kan jag inte låta bli att ställa mig några frågor:
Var Jesus verkligen omdömeslös när han kvällen innan sin död tog en av den judiska påskmåltidens vinbägare och gav till lärjungarna? Gjorde han fel när han gjorde så och bar han sig illa åt vid brölloppet i Kana när han gjorde vatten till vin? Var han så okunnig och vilsen att nutidsmänniskor - i detta fall centern - är klokare än Jesus? 

Jag tycker man skall förbli vid det Jesus gjorde så långt det är möjligt och inte gå in för att agera annorlunda. Att sedan tajmingen - två dagar före Skärtorsdag - är dålig är inte centergruppens fel. Men lite bismak får i alla fall jag.

Motivet - solidariteten med de som är drabbade - är viktigt. Dock saknade jag centerns solidaritet med de svaga när S-gruppens förslag om att delar av överskottet från 2004 skulle kunna ges till Lutherhjälpen i kamp mot AIDS och svält diskuterades i kyrkoråd och fullmäktige förra våren. C+Kd+V+Kh röstade ner förslaget i både råd och fullmäktige och om detta kan man läsa i tidigare inlägg i denna blogg*.

Nu är det Stilla veckan. I morgon är sista skoldagen. På Skärtorsdag fokuserar man i kyrkor, kapell, på institutioner osv hur Jesus kvällen innan sin död tar ett bröd, tackar, bryter, ger åt lärjungarna och säger: Tag och ät. Detta är min kropp som blir offrad för er. Gör det till åminnelse av mig. Likaså tar han bägaren, tackar, ger åt lärjungarna och säger: Drick av den alla. Detta är det nya förbundet i mitt blod som blir utgjutet för alla till syndernas förlåtelse. Så ofta ni gör detta, gör det till min åminnelse.

Efter Skärtorsdag kommer Långfredag - det som Nattvarden drar oss in i. Och sedan kommer Påsken med Jesu uppståndelse - den unika händelse som ger allt han säger och gör auktoritet. Det ni!

http://www.pitea-tidningen.se/artikel.aspx?artid=22675&cat=1&pageIndex=0&arkiv=False

* Inläggen heter en sann saga respektive sagan sagolikt sann. De skrevs 24 mars respektive 23 april förra året i min gamla blogg och flyttades till denna blogg i juli 2005. Klicka under ArkivJuli 2005 och leta där eller under KategorierFörsamling så finns de bland de äldsta inläggen.

Kommentarer
Postat av: Fredrik Norberg

Alkoholfritt vin är ju inte vin...

2006-04-11 @ 23:49:40
URL: http://www.fredriknorberg.blogg.se
Postat av: åsa

Så sant att det är en omtanke som går fel. Många (inte alla) med alkohol/missbruksproblem efter frågar själva inte alkoholfritt vin.
Då kan vi ju lika gärna ha saft?

Trevlig Påsk!

2006-04-13 @ 01:07:45
URL: http://normanova.blogg.se
Postat av: Suckande

Ja, nog börjar denna fråga kännas lite sliten. Den skulle platsa bättre i Grönköpings veckoblad än i en "vanlig" tidning. Helt enkelt naivt att tro att man kan lösa de ökade alkohol- och drogproblemen genom att införa alkofritt vin i kyrkan. Vidare tycker jag att dessa politiker kränker de människor som söker sig till kyrkan idag. Talade m en som har drogproblem, han sa följande: "-Tror centern att jag kommer till kyrkan för att få mig en hutt? Skulle inte sitta där en timme för den sakens skull, det finns enklare sätt att få tag på varan." Eller har centern brist på ärenden?

2006-04-13 @ 17:39:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0