livskraft polar - lite till

Jag har skrivit tidigare om det stora ungdomslägret på folkhögskolan med cirka 120 ungdomar och ledare. Jag testade tesen att konceptet verkade duktigt evangelikalt och jag har nog fått det bekräftat. Onekligen verkar man enligt min mening jobba på mer på att människor skall känna sig upp-peppade än från grunden upp-byggda.

Det verkar som ventilationen i folkhögskolans kapell inte riktigt fixar att hålla luften syremättad och sval för över 100 personer mer än dryga timmen. Då första kvällens möte blev 2 timmar långt inklusive mässan och andra kvällens möte blev 1.50 utan mässa blev många trötta bara av det.

Musiken beståt av mycket team-ledd sång som för mer än halva gänget inte blir gemensam utan i praktiken till största delen sång från podiet för andra. Förkunnelseinslagen är på 30-35 minuter och söker på ett lättsamt sätt vara medryckande. Mestadels tar den - som jag uppfattar det - sikte på att deltagarna skall ha sin egen andliga situation i sikte och folket uppmanas att göra, utvecklas, brinna, vinna osv. Detta är ju nu inte helt fel eftersom den sortens förmaningar behövs. Den slagsida som jag skrev i mitt tidigare inlägg är dock ändå där. Jag skrev att det är alltså ganska mycket hur man skall bära sig åt för att tro och ganska lite om vad vi faktiskt får tro på och jag tycker jag fortfarande kan stå för den beskrivningen.

Också andra kvällen firades en mässa men denna gång inte som en del av kvällsmötet utan i stället som en separat veckmässa kl 23. Det betonades att den var frivillig och möjlig för den som ville delta. Detta kunde ge intrycket att den så att säga egentligen inte tillhörde livskrafts-konceptet utan var något extra. Ungefär halva lägret deltog - faktiskt fler än jag väntade mig. Den andra halvan var troligen för trötta eller avstod av andra skäl och det är OK efter en så lång späckad dag. Tyvärr deltog inte flera av dem som håller i lägret i mässan och jag undrar vilken signal man då - säkert otänkt - sänder till dem som deltog. Vad visar man gentligen - otänkt.

Det kan verka som jag bara gnäll-spikar men det är inte min mening. Lägrets huvudintryck är ändå att en massa härliga ungdomar möts för att hjälpas åt att vara lärjungar. Jag tycker bara att den coatch-ning de får från de ansvariga skulle kunna sikta djupare och vara tänkt på ett lite annorlunda sätt. Det är bra men skulle kunna vara bättre.
Lägret fortsätter ytterligare ett par dagar men jag skall inte delta mer.

Kommentarer
Postat av: Madonna

Möjligen skulle jag varit med som varnande exempel typ "Madonna"

2005-12-31 @ 18:58:15
URL: http://madonnas.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0