väbbinarier x 2

Naturligtvis är felstavningen i rubriken avsiktlig. Den är bara ett litet led i min individuella kampanj mot att man placerar engelska ord, termer, stavning och grammatik på svensk mark som om det rörde sig om amerikansk vapenlagring.

 

Även detta sistnämnda är jag också skeptisk till, särskilt tanken att om amerikansk personal på eller utanför krogen slåss med en lokal konkurrent om kvinnlig uppmärksamhet skall svensk lag bara gälla den ena kombattanten. Naturligtvis skall svensk lag gälla alla inom konungarikets gränser oberoende av om de är gäster eller samarbetspartner. Frågan om eventuella amerikanska kärnvapen på svensk mark bekymrar mig däremot inte alls. Jänkarna ser rimligen innan det totala ballistiska kriget inte skäl att i Sverige placera ens enstaka delar av den än hälft de äger av de fler än 12000 stridsspetsar världens nio kärnvapenmakter tillsammans förfogar över. Brakar den stora totala konflikten igång blir en eller annan laddning i eller utanför våra hemtrakter av underordnad betydelse då det allmänt blir som det står i en gammal sång: vätebomberna förvandlar våra hem till brända mandlar, vi går alla bort tillsammans när vi dör.

 

Efter denna utvikning återvänder jag till rubrikens väbbinarier. Den metodiken för information och umgängesformen för tankeutbyte utvecklades markant under pandemin. Den senaste veckan har jag varit med om två stycken om folkbildningens framtid med eller utan amerikanska baser.

 

Det har kommit en statlig utredning – Bildning, utbildning och delaktighet – folkbildningspolitik i en ny tid. Efter en del uppdagat fusk hos ett och annat studieförbund tillsattes den av den förra regeringen och fick en del tilläggsdirektiv av den nuvarande. Nu är utredningen på mer än 500 sidor klar. Man kan hitta länk till den här där det också finns länkar till mycket annat intressant i saken det gäller – folkbildning med folkhögskolor och studieförbund.

Det ena väbbinariet var en allmän introduktion av utredaren och det andra var specifikt inriktat på folkhögskolorna. Bägge var intressanta och ledde inte till oro och sömnlöshet. Snarare blev allt en bekräftelse på hur framför allt skolorna fungerar och vilken funktion de - inklusive Älvsby folkhögskola - har och fortsättningsvis bör ha för bildning, nystart, integration och kultur.

 

Nu är saken i politikernas händer alternativt våld. Om regeringen i huvudsak kommer att efter remissförfarande, lagråd och annat lägga en proposition i utredarens riktning kommer V, S, MP och C troligen stödja saken och kanske bara SD hamna utanför. Ytterhögern har ju tidigare riktat tendentiös ogrundad och överdriven propaganda mot folkbildningen och fick i Tidö-överenskommelsen visst gehör för sin sak men vad det kan innebära i praktiken in emot nästa val är en öppen fråga. M har också haft ett lite annat fokus och på bekostnad av folk-bildning betonat renodlade yrkesutbildningar anpassade för marknadens, inte människors, behov. Min känsla är dock att utredningens synsätt kommer att slå igenom och SD-linjen får det däng den förtjänar.

 

Nu är det midsommarafton och folk väntas till huset. Barn, barnbarn och hela klabbet kommer och vi blir 11 vid bordet, inte 14 då Lisa med föräldrar har farit till fjällnära skogsområden med fiskesjöar. De kommer på söndag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0