högern hycklar

Det svenska politiska högerblocket har fryst stödet till UNWRA som är Förenta nationernas biståndsorgan för palestinska flyktingar i Gaza, på Västbanken, i Libanon och i Jordanien. Andra flyktinggrupper i världen stöds genom till exempel UNHCIF men för de palestinier som fördrevs 1948 finns just UNWRA som biståndsorgan. Att det blev den speciella lösningen för Palestina och att den förblivit i 75 år beror på att Israel tvärt emot folkrätten och ett otal uppmaningar från FN vägrat krigsflyktingarna att återvända till de byar och samhällen de jagades bort ifrån. I stället har man bara lagt rabarber på mark, hus, odlingar och annat – en aktivitet som fortsätter. UNWRA blev därför en långlivad historia som nu det svenska högerblocket fryst stödet till. Så har också andra högerstyrda länder har gjort och medvetet valt att se mellan fingrarna och tolerera den humanitära misär som orsakas av det nuvarande hänsynslösa israeliska övervåldet i Gaza. Min enkla mening är att högern hycklar.

 

De argument ministrar och högerdebattörer för fram är av två slag – att 12 UNWRA-anställda enligt israeliska uppgifter deltog i Hamas-angreppet den 7:e oktober förra året och att svenska skattepengar inte skall gå till skumma individer och organisationer. Låt mig skärskåda detta en smula.

 

UNWRA har en massa anställda. Både 13000 och 30000 är siffror jag hört i debatten. Att bland så många finns några rötägg är beklagligt men inte ägnat att förvåna – tyvärr. Min stilla undran är om det med hänsyn taget till konsekvenserna av totalt humanitärt sammanbrott är vettigt att kollektivt bestraffa ett helt folk på grund av ett dussin numera avskedade skitskallar. Kritik och förfasning mot att folk deltog i angreppet den 7:e oktober är helt rimlig men då jag varken ser eller hör någon kritik och några åtgärder från högern mot Israel som helhet när deras soldater skjuter personer som visar vit flagg menar jag att högern hycklar på ett pinsamt sätt.

 

Men Hamas vill utplåna Israel! Israel måste få försvara sig!

Så säger man. Och det är lika självklart som att älgar bajsar i skogen och att Ukraina skall få försvara sig mot Ryssland. Dock undrar jag stilla om det är ett försvarskrig jag nu ser i Gaza med närmare 30000 döda varav de flesta är kvinnor och barn medvetet satta på och under svältgränsen. I sammanhanget kan det vara värt att minnas att också Förintelsen – vars minnesdag vi just uppmärksammat – av sina genomförare och sympatisörer motiverades som en försvarsåtgärd för att rädda den ariska rasen.

 

Svenska skattepengar skall inte gå till terrorister och andra brottslingar!

Så säger man också. Det är också självklart – men UNWRA är ingen terroristorganisation. Den svenska friskoleverksamheten eller privata sjuk- och tandvården är inte genomgående brottsliga trots att det här och var finns glädjebetyg och ”lustiga” faktureringar. Deras existens, både lagliga och fuskiga, vilar dock på att skattepengar flyter in i verksamheterna.

Och jag undrar: Varför kräver inte högerkrafterna samma perfektionism av friskolorna som man kräver av UNWRA? Det enkla svaret på min fråga är att högern hycklar.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Fullt medhåll. Men ack så svårt att argumentera för i ett debattklimat där varje ord måste läggas på guldvåg, så i denna fråga har jag gått i inre exil, jag vet inte vad jag ska ta mig till!

Svar: Lämna exilen!
Stig Strömbergsson

2024-02-03 @ 17:15:39
Postat av: Thorsten Schütte

Inre exil menar inte likgiltighet, tvärtom:
https://minnen.se/tema/24-oktober-2023/23785
Men för en tyskfödd är det extrasvårt att hitta en balanspunkt som inte kan misstolkas som antisemitism. Om det inte vore för mina krämpor skulle jag gladeligen delta i en demonstration där jag får ha Palestinas flagga i den ena handen och Israels i den andra!

2024-02-03 @ 21:52:05
Postat av: Torbjörn Lindahl

Man kan också ställa andra frågor.
Hur kommer det sig att de palestinska flyktingarna är den enda flyktinggrupp från tiden kring andra världskriget som fortfarande har flyktingstatus i de länder kring Israel dit de flytt? En flyktingstatus som dessutom går i arv till nya generationer?
Svaret är givetvis: arabländerna vägrar medvetet låta dem integreras för att ha anledning till press på Israel. Tänk om vi i Sverige skulle låta alla hitkomna flyktingar bo i flyktingläger och ha status som flyktingar ännu efter75 år. Det vore ju en politik som skulle få SD framstå som blekfisar. Varför bara kritik mot Israel och inte mot de integrationsvägrande arabländerna?
Jfr flyktingar från Karelen - blev integrerade i Finland. Och alla polacker resp tyskar som flydde västerut när Polens gränser ändrades efter kriget - blev integrerade i Polen resp Tyskland.
Nej, Israel ska alltid ensamt ha hela skulden för en situation vars lösning även andra kunde bidragit till.
Och vad gäller FN-organet för palstinaflyktingar; hur angelägna är dess 30000 anställda att finna en permanent lösning - då förlorar dom ju sina jobb.
(Hänvisar till boken "Israel och hennes fiender" som jag omnämnt på min blogg.

Svar: Det enkla svaret är att om Israel följt FN och låtit flyktingarna återvända efter 1948 års krig hade UNWRA kunnat avvecklas tämligen omgående. I stället valde man att ta över det land man tömt på den befolkning som bott där. I sanning ett kolonialt beteende utifrån maximen att när européer vill ha får andra folk flytta på sig, just den attityd folkrätten ville sätta gränser för efter tyskarnas folkrensningar av områden i Polen under WWII. Flyktingarna ville alltså hem men fick inte - det är en viktig skillnad så kallade ”Israelvänner” väljer att ignorera.
Stig Strömbergsson

2024-02-06 @ 23:42:51
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Tanken att Palestinaflyktingarnas situation är unik på det sättet att dom inte integrerats dit dom flytt är ett faktum. Finns även berättelser om människor (polacker resp tyskar) som flydde västerut när Ryssland expanderade och Polen flyttades västerut efter WWII, som i årtionden behållit nycklarna till sina gamla hem, precis som många palestinier. Nej, flyktingars hemlängtan är inte unik för palestinier. Men att människor tvingas leva som flyktingar i årtionden och att nya generationer tvingas ärva flytingstatus, det är unikt.
När det gäller att Israel borde låtit flyktingar återvända redan 1948 så käftar jag inte emot dig, men när flyktingsituationen väl är ett - tragiskt!! - faktum, vad gör man då?

Svar: Huvudtanken i min bloggning var till syvende och sist hur den svenska högerregeringen hanterar sin biståndspolitik och ställer sig tyst vad gäller folkslakten i Gaza. Hur låter din röst kring vad ”dina partier” yttrar och inte yttrar kring Nethanyahus och hans extremisters tankar om Israel ”från floden till havet” - samma slogan som Hamas fast tvärtom?
Stig Strömbergsson

2024-02-08 @ 00:53:58
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Thorsten Schütte

Situationen för de fördrivna tyskar var svår och det möttes av många fördomar, t ex klagade min mor över att de tog alla matsvampar i skogen. Högerextrema partier försökte fiska i grumliga vatten, de fördrivnas organisationer var inte alltid rumsrena, men det ekonomiska undret som skapade jobb åt de allra flesta efter kriget och senare Willy Brandts försoningspolitik lyckades. När krubban är tom bits hästarna. Jag blir livrädd när de förflutnas spöken väcks till liv igen, t ex av ungrare som önskar att Ukraina förlorar kriget och Ungern får en de av Karpatoukraina. Vi lever inte längre i en efterkrigstid, men i en förkrigstid... :-(

2024-02-08 @ 15:35:54
Postat av: Jonas

Lördag demonstrerar vi för Gaza i Luleå.

2024-02-09 @ 20:45:56
Postat av: Tobbe

Jag medger att jag flyttade fokus något från centrum i ditt inlägg. Men frågan om de skilda öden för olika grupper "andra världskrigsflyktingar" har alltid berört mig sedan jag första gången på allvar mötte detta i en bok du rekommenderat mig, Sören Vibeckes Ett land två folk. Men visst jag ska inte kidnappa din blogg, så du skriver om vad du vill och jag om vad jag vill. (Men jag kommer aldrig känna mig tvungen ge uttryck för något i frågor som andra- t ex du - anser att jag borde säga något om.

Svar: Naturligtvis ska du inte följa diktat från mig eller andra om vad du ska skriva på din blogg. Ändå är det intressant att notera vad som i olika sammanhang skrivs och inte skrivs. Det som slår mig är att många som i botten sympatiserar med Israel och som jag med avsmak vänder sig från Hamas´ slogan "Från floden till havet" inte förmår sig att formulera kritik när den israeliske premiärministern säger samma sak. Tidningarna Dagen och Världen Idag liksom den svenska högerregeringen har, som många, tappat målföret vad gäller detta. Med sin tystnad säger man därmed att närmare 100.000 döda och skadade i Gaza är "ett proportioneligt svar" på attacken den 7:e oktober förra året. Också tystnad ekar.
Stig Strömbergsson

2024-02-09 @ 21:59:21
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Thorsten Schütte

Etnisk rensning av hela befolkningar är väsentligen ett modernt påfund i efterdyningarna av andra världskriget. Tidigare deporterade eller dödade segrarna eliten, populasen fick leva kvar men tvingades ofta till byte av språk och/eller religion.

2024-02-10 @ 09:59:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0