fälten hava grånat

Vid Älvsby folkhögskola har det i helgen som just passerat varit Luleå stifts internationella konferens med 60-70 deltagare. Jag var inte anmäld men traskade på lördagen dit i alla fall. Den promenaden kan ta 17 minuter men blir ofta 45 då jag träffar på folk att snacka med – då oftast kring vädret men också nästan alltid kring något kyrkligt ting.

 

Väl framme på skolan kom jag att springa på en hel del gamla kompisar – men i mindre antal än förr genom åren. Det sjunkande antalet beror på olika saker. En faktor är att gamla personer blivit ännu gamlare och flera från förr inte längre är i livet. Att samlingar och arrangemang av denna typ fick sig en knäck av pandemiåren och inte hämtat sig är naturligtvis också en förklaring till det avsevärt lägre antalet deltagare jämfört med för säg 20-25 år sedan.

En annan anledning till att man är färre än förr är att – och detta är allvarligt! – intresset för internationella frågor och mission sjunkit bland ledare och styrare i kyrkoorganisationen. Med detta finns också påmånga håll en utbredd passivitet i drivet att föryngra och vidga sådant man anser ”etablerat”. I många församlingar fokuserar man så stor utsträckning på det man måste göra – begravningar och olika form av administrativa dokument är ett par exempel – att volym och inriktning på vad man kan och skulle kunna göra lätt försvinner ur synfältet. Intresset för internationella saker, tankar och utbyten åker då med ned i det avloppet.

 

Hur som helst var det kul att träffa en del andra runt 70 bast som delar mitt intresse. Förutom mingel, snack och prat tog jag del av två av konferensens programpunkter. Den ena var ett par från kyrkokansliet som berättade om 150 år av internationella kontakter och hur sånt utvecklats genom åren – från utsända missionärer och ekonomisk biståndsverksamhet till dagens förbindelser mellan självständiga kyrkor. Det föredraget fick ett visst ”uppifrånperspektiv” – lätt hänt när de föredragande har tjänst på Kyrkokansliet med dess tankar på att vara centrum i kyrkan.

Det andra seminariet handlade om situationen Israel-Palestina, främst av idag. Hon som stod för anförandet är stationerad av studieförbundet Bilda i Jerusalem. Intressant.

 

Jag lämnade konferensen vid 16-tiden efter de två seminarierna. Annat viktigt var för handen: kalas hemma hos barnbarnet Lisa. Hennes pappa fyllde år och det blev middag och tårta där.

 

Igår om söndagen anslöt konferensdeltagarna i Högmässan i Älvsby kyrka. Biskopen predikade. Jag citerar ur filmen Forest Gump: That’s all I have to say about that.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Mycket läsvärt:
https://www.sandaren.se/kronika/kanske-om-jesaja-hade-levat-i-dag

2024-02-21 @ 15:21:02
Postat av: Bloggaren själv

Krönikan i Sändaren är jättebra!

2024-02-21 @ 21:13:55
Postat av: Thorsten Schütte

Ja, den visar ju även tydligen att vart man sig vänder så har man ändan bak i dessa frågor. Och svårast blir de för dem som med en mikrofon under näsan ställs mot väggen och förväntas ge ett välavvägt och motsägelsefritt svar på trettio sekunder...

2024-02-22 @ 16:07:39
Postat av: Tobbe

När man inte längre är församlingsanställd hur får man då reda på att en sådan konferens överhuvudtaget existerar? Och skulle man ha rätt fara eller är den bara för kyrkproffs dvs anställda och förtroendevalda?

Svar: Stiftets hemsida liksom folkhögskolan ger info om sånt. Blir extra tillgängligt via Facebook - om du fattar vinken.
Sedan är ju lokalförsamlingar (med distrikt och sektioner) också ett sätt att sprida info - om man där är intresserad av internationella ting utanför sin egen ankdamm.
Stig Strömbergsson

2024-03-04 @ 23:23:25
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0