snart ibapabd

Det är på lördag 9 september som man på lämpligt sätt kan ta tag i International Buy A Priest A Beer Day – med versaler IBAPABD. Man kan läsa om den här.

 

Jag har de senaste åren brukat uppmärksamma datumet genom att förära mina kollegor på orten och en och annan annan prälle en öl av någon sort. Det har åxå hänt att jag fått någon. Ska jag vara ärlig har jag som helhet gått back. Bitter över detta är jag dock inte, bara lite butter.

 

Så här långt verkar saken alltså vara en ganska intern prästgrej för smärre nördiga sammanhang. Gissar att det skulle behövas åravis av träget opinionsarbete för att International Buy A Priest A Beer Day skulle få fotfäste i lekmannaleden så att jag och andra ordinerade kunde hamna på pilsnerplus. Till detta kommer även frågan om hur folk rent praktiskt ska kunna få tillfälle att komma till skott. Eftersom jag har idéer, uppslag och tankar kring allt möjligt har jag det också i detta stycke – åtminstone två.

 

En tanke är att jag som pensionerad gamling på på orten tillsammans med kyrkoherden (som också är om inte emerita så i alla fall veteran i byn) skulle prästskjorteklädda vid 19-tiden gå på lokal och bjuda varandra på var sin öl för att sedan se om A5-lappar vi lagt på andra bord och på bardisken skulle få andra lokalbesökare att agera. Vore det nåt? Men det kräver att man är två som gör det. Att ensam ett par timmar hänga på ett uteställe skulle verka desperat.
En annan tanke är att alla präster, också de två övriga yngre som bor på annan ort och pendlar, och den som är anställd av EFS, skulle på kvällskulan kunna ockupera ett bord och köpa varandra var sin humledricka. Rent ekonomiskt vore saken ett nollsummespel men andra dilemman dyker upp – förutom att någon kanske inte tycker om öl. Ska den som jobbar halvtid bara få lättöl? Fyra starkpilsner på säg två timmar kan bli mycket, rentav för mycket. Om entusiastiska församlingsbor dessutom ställer fram fler glas kräver artigheten att man tömmer dem och kanske man då behöver skjutsas hem i skottkärra – vilket vore pinsamt.
 

Så mitt dilemma kvarstår. Jag anar nog att 2023 års IBAPABD blir som tidigare år på så vis att jag ”uppvaktar” kollegorna och sedan själv sitter i bostaden och väntar med en burk Staropramen jag ger till mig själv – eller intalar mig att jag som gåva fått av Primärhustrun i mitt liv. Att folk skulle hämta mig för en pubrunda håller jag osannolikt.


Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

Vill minnas att det under slutet 80- och början av 90-talen ofta var en prästskjortebeklädd herre på den lokala puben utan att verka det minsta desperat, så ta på dig rundkragen och visa dig på det lokala haket, vem du kanske startar en trend bland prästskjortebärare

Svar: För klarhetens skull: Det var inte jag - då.
Stig Strömbergsson

2023-09-09 @ 10:42:46
Postat av: Tobbe

Inte heller jag fick något. Vi kanske får ge varandra - som brukligt.

2023-09-12 @ 01:19:56
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0