ideologisk småpotatis

Varenda dag innehåller besked om ekonomin för kära moder Svea.

Kronan faller i värde, priserna är höga, kommuner och regioner ställs inför ekonomiska stålbad. Allt verkar krisa – utom de privata företag inom skola, vård och omsorg som också i fortsättningen får flytta offentliga medel från skattebetalare till aktieägare. Folk som redan har råd att göra reperationer för stora belopp skall få ökade ROT-bidrag för upp-piffning av sina fastigheter och skattelindringar för sina höga inkomster. Exemplen kan bli flera på hur SD för att få fortsatt support av sin stödregering M+KD+L går in för att tillfredsställa moderaternas ideologiskt grundade robbing-hårt-etik som går ut på att ta från de fattiga och ge till de rika. Miljarder spänn ska därför byta ägare och riktning så att överflödet växer hos de välbeställda och de på den sociala kanten blir överflödiga.

 

Naturligtvis är detta ideologiskt betingat av övertro på att så kallade ”marknadskrafter” ska fixa allt bara de får fritt fram. I ett pratprogram för en tid berättades att kungar och andra genom historien fram till 1700-talet ungefär lät sina beslut om både ditt och datt styras av planeternas läge i ekliptikan. Hur det fungerade visste man inte men tilltron till horoskopen tilläts styra. Pratprogrammet drog sedan parallellen till dagens nyliberala förtröstan på ”marknaden”. Man vet egentligen inte hur den påverkar men litar bara på den. I ett annat sammanhang liknade någon liberal ekonomi vid att ”navigera efter stjärnorna när det är mulet”.

 

Ideologi styr också annat. För att stödregeringen M+KD+L fortsatt skall säkra SD-medverkan måste Söder, Jomshof och Åkesson få något med kraftfullt symbolvärde. Sänkt bistånd är en sådan sak så att hemlighetstämplat elstöd och ROT-bidrag ryms i budgeten. Anfall mot bildning ett annat. För att ta det sistnämnda handlar det i dagarna om att en halv miljard på tre år skall sparas på kultur, gemenskap, aktiviteter och kunskapsinhämtning i studieförbundens regi.

 

Jag kan inte se den viktiga ekonomin i detta. Beloppet är jämfört med annat ideologisk småpotatis. Effekten blir dock stor, framför allt utanför storstäderna. Fjollträsk-perspektivet blir bara SÅ tydligt. 15 miljoner svenskar på olika kulturella evenemang och en femtedel av folket i studiecirklar för förkovran, gemenskap och integration spelar ingen roll när basen skall angripas och ”den upplysta eliten” skall styra.

 

Jag säger som Lotta på Bråkmakargatan: Fy farao!

Eller med Ronjas ord: Far åt pipsvängen!

Du förstår nog, noble Bloggläsius, vad jag egentligen menar.*

 

 


* Under ett repmöte – jag är så aktningsvärt ung att jag gjort sådana imin roll som sjukvårdare i ett skyttekompani – blev jag vid ett tillfälle irriterad på ett befäl som klantat så att en transport av sjuka och ett samband med trossen inte fungerade som det skulle. När jag med min kaffe-kosa i handen uttryckte mitt hjärtas mening satte sig en av kumpanerna i tältlaget upp, talade och sade:

Hör du Strömbergsson. Du är ju religiös och så. Du svär inte och lever f-n som vi andra. Du gormar på ett helt annat sätt så nu undrar jag: ”Vad tänker du?”


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Upprepar kommentaren, min första försvann i cyberrymden.
Håller helt med dig i analysen av praktikantregeringens budget. Sverige har blivit Europas sjuke man.
På en enda punkt ger jag budgetpropositionen beröm: Den orättvisa beskattning av 57:ornas pensioner under 2023 kompenseras, efter oss 57:ors enträgna opinionsarbete: https://www.fagersta-posten.se/2023-09-01/onskan-om-lindrigare-skatt-uppfylldes Jag noterar dock att mitt MP redan tidigare har tagit med detta i sin skuggbudget.

2023-09-20 @ 14:35:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0