fjärdedag pingst

Storhelger är skoj. Fullmatade med viktiga saker. Därför är en del av dem så kallade dubbelhelger. Det är inte för att de ska bli stora utan för att saken helgen handlar om är stor. Påsken ska då givetvis nämnas först. Den är störst av alla kristna helger. Själva Påskdagen har en Annandag. Att Jesus uppstått ur döden förtjänar två dagar – typ och minst. Med Julen är det på samma sätt även om Annandag jul har ett annat fokus än att Gud lät sig födas som människa.

 

Också Pingsten har sin Annandag. I kyrkan är det så men inte längre i samhället. När knätofsarnas lobbygrupper gjorde Nationaldagen till ledig helgdag fick Annandag Pingst stryka på foten. I samhället alltså, inte i kyrkan. Där är den vardagen, liksom Askonsdagen, fortfarande en kyrklig helgdag då gudstjänst skall firas i varje församling – för så vida det inte skett någon regelförändring jag inte vet om.

 

På många håll, kanske på de flesta, har samhällets sekularisering av Pingstdubbelhelgen nästlat sig in i kyrkan. I den lokalförsamling jag bebor verkar det vara så. Igår var det arrangerade måndagsprogrammet som vilken blåmåndag som helst samtidigt som man började till exempel på Facebook att göra reklam för kommande rajtantajtan på den i princip o-kristna nationaldagen. Varför man hoppar över vissa saker – också till exempel Mässa på Kristi himmelsfärds dag – förbryllar en surstöt som jag som faktiskt anser att det så kallade Kyrkoåret är värt att värna. Att 6 juni får kyrklig uppmärksamhet men inte det sekulära 1 maj är också ett vägval – eller är det inte?

Kanske kan någon Bloggläsius beskriva tyngden av den teologi som ligger bakom.

 

På församlingens och mitt eget Facebook skrev jag tidigare idag detta:

Fjärdedag Pingst brukar man inte prata om. Onsdag 31 maj skulle kunna ha det namnet. I Veckomässan klockan 18.30 ”återvänder” vi tankemässigt till temat för Annandag Pingst - ”Andens vind över världen”.

Efter Mässan, runt 19.15, kan man vara kvar i kyrkan - eller komma då - för ett öppet samtal om sådant som de som är där vill resonera om.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Att byta den pålitliga annandag Pingst mot veckodagshoppjerkan 6/6 är ett stolleprov. Man borde ha behållit den lediga Pingstmåndagen och förklarat Midsommarhelgen vara Sveriges Nationaldag!

Svar: Eller låta den vara rörlig på datum. Andra söndagen i september skulle kunna passa och då vi vart fjärde år kan krydda nationaldagsfirandet med att gå och rösta.
Stig Strömbergsson

2023-05-31 @ 09:20:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0