dödar debatter?

Jag har inte avsikten och vill inte vara den som dödar debatter. Ändå tycker jag ibland att det blir så. På Facebook, alltså. När jag påstår något eller ställer en fråga så blir det ofta Poff! och samtalet dör. De senaste dagarna har det skett tre gånger.

 

Jag läste i Kyrkans Tidning en artikel om konfirmation i Finland respektive Sverige – länk här. Skillnaden är mer än påtaglig. I Finland deltar tre av fyra ungdomar, i Sverige en av fem. Våra östra grannar vaktar vaksamt för att inte hamna där vi är. Orsaker kan man resonera om, tänkbara åtgärder likaså. Någon kommentator på Facebook noterade ett grammatikfel, en annan angav att en skillnad kring framtida vigslar nog spelar roll. Jag stod i all enkelhet för tredje kommentaren: Tänkvärt. Mycket tänkvärt. Handlar om prioriteringar men inte främst ekonomiska sådana. Mycket beror på motivation och brist på motivation hos många i de kyrkliga arbetslagen där flera ”inte vill jobba med tonåringar” – typ.

Ingen svarade mot. Ingen resonerade heller vidare.

 

I en annan ”kristen” blaska – Dagen eller Världen Idag – diskuterades vilken Bibelöversättning man tycker är bäst. När en tyckare menade att Bibel 2000 är olämplig för att den tagit bort en massa viktiga saker undrade jag vilka saker men uppmanades då bara lite snutigt att kolla själv. Min kommentar blev: Det allmänna svepande påståendet att det i Bibel 2000 tagits bort en massa saker saknar alltså grund. Var det inte det jag trodde? Jag tycker faktiskt att Bibel och Bibeltolkning bör diskuteras lite mer seriöst – typ.

Samtalet dog.

 

I den andra frikyrkoblarran av de två nämnda fördes på nytt en ”debatt” bland annat om innehållet i begreppet Palestina. Utan att ha kollat historien och personer noga tycker jag mig se också i den tidningens kommentartrådar att samma personer cirkulerar ofta,nästan hela tiden. Hur som helst återkommer i eviga rundgångar tankefiguren att då det aldrig funnits ett suveränt rike kallat Palestina är inrättandet av en sådan stat fel. Detta är givetvis rent knasbabbel! Att något inte funnits förr är rimligen inte giltigt skäl för att det inte skall kunna komma till nu. Alla – förlåt: nästan alla – fattar hur det skulle bli om samma logik tillämpas på säg republiken Finland eller Amerikas Förenta Stater. De landerna hade ju inte heller funnits innan de kom till.

I en argumentväxling med en annan tappade en militant anti-palestinist sitt humör och drog till med att svenska UD och hela FN med dess olika organ styrs av anti-semitiska terrorkramande krafter som bland annat verkar för att palestinska skolbarn i hundratals skolor systematiskt och aktivt tränas till att hata judar samt att en ny rapport visar detta. Jag bad då försynt om länk till den rapporten men blev avfärdad med uppmaningen att hålla käft. Jag gav ett svar där jag kritiserade ohövligheten och när jag i morse skulle se om ”diskussionen” fortsatt fick jag bara meddelandet att jag inte längre kunde se vad som hände. Varför vet jag i det fallet inte. Detkan vara att tidningens Facebook-ansvariga generellt tyckte att det spårat ut eller att den andra typen som i sammanhanget nog är mer frekvent behövde klippas av eller annat. Kanske är det rentav mitt sätt att ställa frågor som dödar debatter?


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Jag kan varmt rekommendera en tredje "frikyrklig blaska", den eminenta Sändaren som håller så hög klass att jag behöll prenumerationen trots min "konvertering light" från Equmeniakyrkan till Svenska Kyrkan! Där behandlas t ex frågan om Palestina/Israel med många olika infallsvinklar.

2023-03-22 @ 14:32:42
Postat av: Johnny Lestander

Det är ju inte ditt sätt att ställa frågor som det är fel på utan många vill helt enkelt inte bli ifrågasatta eller svara på frågor. En del tar även till knepet att blockera för att slippa bli ifrågasatta. Det är ju väldigt vanligt på Facebook och sociala media överhuvudtaget.

2023-03-26 @ 15:28:46
URL: http://johnnylestander.bloggo.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0