kyrksnobbism

Vissa sorters nyheter om inte haglar så förekommer i alla fall ganska ofta i Kyrkans Tidning och i en del andra ”kristliga” blaskor och blad. På nätet. I deras pappersvarianter kan det nätsynliga få en ganska anspråkslös plats men det är via hemsidor och främst Facebook jag får mina intryck och tycker det sluttar betänkligt mot smalt enfrågetjafs och, särskilt i KT, en påtaglig kyrksnobbism.

Ta till exempel denna svit: 

  • Biskop Mogren i Västerås tar någon sorts tajm-ut. Han ska dra till Tyskland för omladdning av sina teologiska batterier men lovar att berätta därifrån.
  • Biskop Rappman i Göteborg kan få bostadsproblem. Några krögare i staden ogillar att man bygger någon våning till på en kyrkligt ägd fastighet där kanske en lägenhet skall bli biskoplig. Nu är det väl inte just henne man är tveksam till utan mer det faktum att det blir fler boende som kanske börjar gnälla över ljud i kvarteret.
  • Biskop Bonnier i Skara skall pensioneras i år.
  • Biskopen Nordung Byström i Härnösand skall åxå börja fiska upp pensionsavier ut brevlådan.
  • Biskop KG Hammar som redan är emeritus har fyllt 80 bast.

Snacka om fokus på ”finfolk” och kyrklig socitet. Det blev varken rabalder eller nyheter när jag graderade upp min teologie kandidat till magisterexamen i det gamla studiesystemet. Inte heller uppmärksammas att jag ganska idogt läser och reflekterar och till och med omsatt delar av mitt funderande till INGEN BOKBOK – som få velat förvärva och ingen av dem som i alla fall köpt den verkar ha läst. Att tiden gick och jag emeritusades sommaren 2018 passerades utan nämnvärd uppmärksamhet.

 

Är du bitter, Stig? kanske någon undrar – eller troligen inte.

Nä. Inte bitter för egen del. Absolut inte. Inte ett dugg. Men jag kan bli lite butter över det mediala intresset för den kyrkliga noblessens tilltag och väntade naturliga avgångar. Jag tycker att vad det ska bli av kyrkan är viktigare än ”kändisreportage”.

 

Men ljus kan lysa i mörkret. Läs här även om man måste registera sig. Man kan söka vidare till den församlingens hemsida, läsa om deras verksamhet, gå igenom deras församlingsinstruktion osv. Tydligen kan det i en liten håla hända mycket om man riktar in sig på vad man kan göra och inte nöjer sig med vad man måste göra – typ.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0