himla tom tanke

Det var inte därför bilen skulle till OKQ8 idag på morgonen. Den led inte av tom tank eller så. Det var bara lampan som indikerar service hade tänts. När så sker brukar vi lämna in den vilket också blir som lagom innan den skall besiktigas. Inget trauma alls.

 

Promenaden hem gick genom ett öde samhälle. Vid 08.20-tiden om morgonen är det tomt. Alla skolbarn och största delen av den yrkeslavande befolkningen har redan rört på sig och friherrar och friherrarinnor som jag och Primärhustrun har inte riktigt hunnit ut än. Temperaturen var runt 8 minus. Solen var på väg upp i morgondiset. En vacker morgon.

 

Hemma vid frukostbordet lyste solsystemets centrum genom ett tunnt dis in i kök och vardagsrum. Det är inget ovanligt. De tunna skyarna skärmade av den så att det gick att glo på stjärnan som liknade månen i full glans. Sådant har jag sett många gånger förr. Och då kom något som nog i alla falla är en himla tom tanke av ungefär följande snitt.

 

Vår måne är mindre än solen. Det är ingen sensationell nyhet. Avståndet till solen är större – vilket också är bekant. Det gör att de två himlakropparna trots detta ter sig lika stora. Då de befinner sig i samma synvinkel eller plan kan det hända – detta är också välkänt – att månen då och då kommer i vägen för solen och vi får till och med totala solförmörkelser.

Men hur är det på Jupiter? Den planeten ligger förfärligt långt bort från solen jämfört med oss. Solen måste alltså se mindre ut därifrån fast den är lika stor. Jupiter har dessutom en massa månar, både stora och små. En nyhetsnotis för några dagar sedan nämnde att det observerade antalet nu börjar närma sig 100 stycken. En himla tom tanke blir då om dessa månar ligger i samma plan som solen och om någon av dem har just den storleken att eventuella jupiterjeppar också kan observera totala solförmörkelser.

 

Vid kaffekoppen konstaterade jag att detta var en himla tom tanke och vände mig därför till en bok jag sysselsätter mig med och som handlar om något helt annat. Ändå gnager tanken mig och jag undrar om någon läsare intresserad av astronomi vet eller ids ta reda på hur det är med denna sak.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Jag skulle tro att någon eller några av Jupiters "klassiska" månar, de som redan Galilei såg, kan komma i fråga för att kasta en skugga på Jupiters yta.
En skugga av annan art kastar halvledaren Uffes marionettregering här:
Regeringen ger Migrationsverkets GD sparken för att kunna genomföra Tidölagets SD-influerade ”paradigmskifte”, den nuvarande GD och många av hans medarbetare anses vara för empatiska för detta...

2023-02-15 @ 13:37:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0