fibonaccispiral

Är det en bra bärplockningsmetod att gå efter en fibonaccispiral?*

Den frågan är en av de meningslösheter som dök upp i hjärnan när vi igår tog oss en tur ut i blåbärsskogen – yngste sonen, Primärhustrun och jag. Gissar att när allt så småningom blivit rensat finns 25 nya litrar i frysen. Inte så dålig utdelning på tre timmars plockning. Hinkarna blev fyllda men tankarna var ibland ganska tomma.**

 

Plocka bär utifrån en fibonaccispiral är en metod som bygger på att man placerar hinken i ett bärbärande område och sedan plockar i en expanderande cirkelbåge runt hinken. Allt eftersom de behövs ökas avståndet till hinken måhända dock inte lika mycket som matematikern Fibonacci beskrev det hela. Det är en metod.

 

En annan metod kräver två hinkar och hör mer hemma i lingonskog än i blåbärsterräng. Det systemet fungerar på så sätt att man placerar en hink synlig på en stubbe och plockar sig sedan därifrån i en rak linje till dess plockaren är nästan full. Där ställer man ner sin andra hink. Sedan man tömt plockaren i denna krafsar man i riset sig tillbaka till första hinken i ett parallellspår, tömmer plockaren och vänder sig på nytt mot hink två. Pendlandet fyller hyfsat snabbt två gånger tio liter om bärtillgången är bärkraftig.

 

Innebar bäreriet att det inte blev någon gudstjänst igår?

Nää. Det var inte orsaken. Det var försovningen. Vi sov till kvart i tio som omvi vore tonåringar. Att församlingens personal under sommaren ändrat tiden för gudstjänst till en timme tidigare än det vanliga 11-slaget fick effekten gudstjänstslös. Jag hoppas andra var mer väckta än vi.

Till detta säger jag att jag ser fram emot en utvärdering av tidsflytten.

 

 


* Vet du inte, noble Bloggläsius, på rak arm vad den grejen är – jag menar nu inte själva bärplockningen utan spiralen – rekommenderar jag Google. Där finns bitvis obegriplig information om Fibonacci och annat.

** Plocka är nu en sak, ganska skoj när det finns gott om bär. Rensa de bärplockade bären är dock utomordentligt trist och enformigt. Ännu inte klart.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0