långfredagstankar

I Tidegärdens – gratis-app hittar man på nätet – finns denna bön för Långfredagens morgon. Är man flera sägs det som följer på ℣ av den som leder böner, ℟ av alla. Är man ensam säger man allt själv.

 

Låt oss med innerlig kärlek tillbe vår Frälsare, som led och dog för oss för att på tredje dagen uppstå igen. Ur djupet av vårt hjärta säger vi till honom:

Herre, förbarma dig över oss.

Du vår Herre och Mästare, som för vår skull blev lydig ända till döden, lär oss att lyda vår himmelske Fader i allt

Herre, förbarma dig över oss.

Du vårt liv, som när du dog på korset krossade helvete och död, låt oss dö med dig, så att vi uppstår med dig i härligheten

Herre, förbarma dig över oss.

Du vår Konung, som blev hånad av människorna och trampad som en mask, lär oss att efterlikna din frälsande ödmjukhet

Herre, förbarma dig över oss.

Du vår hälsa, som gav ditt liv för dina vänner, lär oss att älska varandra med en kärlek som är starkare än döden

Herre, förbarma dig över oss.

Du vår Frälsare, som räckte ut dina händer på korset för att dra världsalltet till dig, samla Guds skingrade barn i din Faders rike

Herre, förbarma dig över oss.

 

Litanian – betyder ungefär ”ivrig bön” - har använts under Fastan och idag också i gudstjänsten i Älvsby kyrka. Den bönen är värd en extra tanke. Den är så utåtriktad för människor andra än bedjaren själv. Den lyfter också fram Gud och de vägar Gud valt till förmån för oss. Det är sunt! Ibland blir vårt bedjande fasligt introvert och snurrar bara kring bedjaren själv, dennes egen andlighet eller egna upplevda behov samt eventuellt de sammanhang bedjaren menar sig tillhöra. Litanian blir här ett bra motgift som vänder uppmärksamheten utåt mot den värld och de människor Gud älskar. Läs och bed bönen noga!

P/L betyder Präst/böneLedare, F betyder alla.

 

P/L Evige, allsmäktige Gud.

F Förbarma dig över oss.

P/L Herre, hör vår bön.

F Herre, hör vår bön.

P/L Herre Gud Fader i himmelen,

Herre Guds Son, världens Frälsare,

Herre Gud, du heliga Ande.

F Förbarma dig över oss.

P/L Var oss nådig.

F Hjälp oss, milde Herre Gud.

P/L För alla synder, för lögn och vidskepelse, för allt ont, för djävulens grymhet och list, för pest och hungersnöd, för krig och världsbrand, för ondskans makter i himlarymderna, för uppror och splittring, för eld och våda, för ond bråd död, för den eviga döden.

F Bevara oss, milde Herre Gud.

P/L Genom din heliga födelse, genom ditt kors och din död, genom din heliga uppståndelse och himmelsfärd, i frestelse och fall, i välgång och lycka, i dödens stund, på yttersta domen:

F Hjälp oss, milde Herre Gud.

P/L Vi arma syndare beder dig att du leder och bevarar din heliga kristna kyrka, att du sänder trogna arbetare i din skörd, att du med ordet ger din Ande och kraft, att du gör ditt namn känt i hela världen, att du enar alla trogna så att det blir en hjord och en herde.

F Hör oss, milde Herre Gud.

P/L Att du förunnar alla folk fred och endräkt, att du skyddar och bevarar vårt land, att du välsignar våra hem, att du för de unga på dina vägar.

F Hör oss, milde Herre Gud.

P/L Att du tröstar alla bedrövade och svårmodiga, att du undsätter alla dem som är i nöd och fara, att du vederkvicker och hjälper alla sjuka, att du välsignar allt gott verk, att du förbarmar dig över alla människor, att du nådigt hör vår bön.

F Hör oss, milde Herre Gud.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0