snart köksklart

Det är på G, slutet av vår försiktiga modifiering av köket med prylar, lådor, skåp och luckor. Det funkar nu men någon detalj återstår. Reformen var noga förberedd. Själva stommen till det mesta ämnade vi behålla men luckor och lådor tänkte vi oss byta. Huset är snart 50 år och även om vi en gång låtit lacka om luckorna ger tiden nöt- och slagmärken. Spisen började dessutom bli mogen för nödslakt. Häll och inbyggnadsugn fanns också i planerna liksom ny diskbänk.

 

Köksfixarfirma i grannkommunen kontaktades. En snubbe kom förbi med sin tumstock i högsta hugg. Vi besökte sedan rörelsen och tittade på färger och former, arrangemang, knoppar och lösningar. Allt innebar en offert och utfästelse om insats under hösten. Lokal vitvarubutik i den nedlagda Filadelfia-församlingens lokaler fick besök och vi valde där induktionshäll och ugn.

 

Tiden gick. Vi ringde firman för att få preliminärt besked. Kommer ni första halvan av oktober, andra halvan, november eller närmare jul? var vår öppna frågeställning. Vi hör av oss i eftermiddag blev svarat – vilket de glömde göra.

Men måndag morgon den 17:e oktober skramlade telefonen. Vi kan komma om en timme! var beskedet. De hade fått ett hål då ett annat jobb måste pausas på grund av vattenskada. Men det går inte! hörde jag Primärhustrun säga. Vi har inte plockat undan och tömt än. Firman sporde Onsdag nu i veckan? Det funkar! blevvårt svar och flyttkartonger fylldes med glas, byttor, skålar, fat, bestick och allt annat jox som finns i ett kök. Torrvaror och skafferiinnehåll i övrigt blev också flyttade till ett par lådor.

 

På onsdagen kom två man. Samma dag levererades vitvarorna. En av snickrisarna insjuknade så torsdag och fredag var det en man i farten och det mesta blev klart. En lucka återstår av själva inredningen. En hel del började därmed funka – hällen till exempel – men annat inte. Placering av olika ting i lådor och skåpar har blivit lite annorlunda. Gamla lådsystemet med 6 lådor där bestick, brödkavlar och frystejp och en massa annat haft sin plats är nu ersatt med 5 lådor. Det betyder annat parkeringssystem för osthyvlar och måttsatser.

 

Vissa ting får eller bör man inte göra själv. El och rörmockeri bör av försäkringsskäl anförtros åt arvoderade proffs. Att få fram slikt folk görs inte i en handvändning. Vi fick bära disk och handskrubba densamma i tvättstugan till fredag för en dryg vecka sedan då rören kopplades och diskmaskinen kunde gå igång. Sistlidna fredag kom till sist en lysmask för en del sladd- och kontaktjobb vilket gjorde att allt verkade vara klart.

 

Allt? Nää! En måttbeställd lucka väntar vi på. Vissa fakturor återstår att få och att betala. Insikten om var allt exakt i köket befinner sig behöver växa fram. Jag spår också diskussioner med hemsökande vuxna barn då de konfronteras med att det inte längre är som under hela den tid de levat. Ändå är allt snart köksklart.


Kommentarer
Postat av: Tobbe

Får mig att minnas en berättelse av Berit Simonsson om andlig förnyelse. Hon jämförde det med köksrenovering: när allt äntligen är bytt och ser nytt och fräscht ut och köket återigen ska tas i bruk så går man till diskbänken och spolar upp ett glas vatten och det smakar - precis som förut."Andlig förnyelse" innebär att de yttre formerna blir nya men innehållet detsamma.

Ser fram emot att bli bjuden på kaffe i ditt nya kök.

2022-11-07 @ 00:19:18
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0