högersvallning

Som jag nu lever här i jämmerdalens verklighet och som jag också ser det när jag lullar runt i cyberrymden ser jag högersvallning både här och där. Jag ser det i svensk politik och i andra länder, i ekonomi och åtgärder, i en massa uttalanden och icke-uttalanden från både små och stora.

 

Ute i stora världen driver högernationalisten Putin sin raketskjutande linje. Frankrike leds av någon sorts liberalhöger. Tyskland färgas fortfarande av Angela Merkel. Italien styrs av extremhöger. I Storbritannien verkar högern inte ens leda. Biden slog Trump men det är ingen vänstersväng – som jag ser det. Med svenska mått mätt är demokraterna i USA också höger men med vissa försiktiga liberala inslag. definitivt inte en vänstersväng. Erdogan i Turkiet är nationalhöger med religiösa förtecken. Bolonsaro i Brasilien är av samma ull men med annan vinkel. Det spekuleras om Nethanyahu kommer att komma tillbaka i den högraste form Israel någonsin haft. Summan av kardemumman är att världen genomgår en högersvallning och detta i kombination med rapporter som visar att demokrati som styrelseform globalt sett är på tillbakagång.

 

Tillbaka till ett exempel i Sverige. Jimmi Jeff Dunham Åkesson – googla Jeff Dunham! – talar bakom sina dockor. Dessa vill i panik ge sina kärnväljare i södern kompensation för den el de slösade förra året i pooler och jättekåkar. Visst finns kompletterande vinklingar till detta men helt fel ute tror jag inte jag är när jag säger att de som röstat högerut för fri marknad nu tycker synd om sig själva, vill ha och får hjälp när de kommer i kläm av sina älskade marknadskrafters spel. Att sådant som förr räknades som mild vänster – typ SAP – glidit högerut vad gäller invandring och många andra ting gör det inte bättre. Tvärtom.

 

När jag kollar här och var på nätet råkar jag ut för mer av en självförvållad högersvallning. Varje dag följer jag nämligen tre bloggar. En av dem bloggar om allt möjligt och är inte höger, snarare tvärtom. De andra två bloggar mest i kyrkliga ting och en av dem är allmänpolitiskt men inte kyrkligt lite svårplacerad. På goda erfarenhetsgrunder gissar jag att den andra röstade på någon av dockorna jag nämnde i början av inlägget. Någon påtaglig frenesi i kommentarsfälten präglar inte dessa bloggar – ungefär som här.

 

Efter bloggarna går cyberfärden till Facebook. Där finns allt möjligt. De som där är mina ”vänner” utmärker sig inte speciellt men annat blir det när jag kollar Kyrkans Tidning och tidningarna Dagen och Världen Idag. En vandring i den ordningen startar i en ganska opolitisk mitt men sedan högersvallar det tydligt när man tar sig fram i artiklar och ledare för att inte tala om i kommentarsfälten. Ibland blir det faktiskt en liten smula jättegräsligt, framför allt när ett litet antal högfrekventa troll öser galla över både löst och fast. Tuggar jag vidare till Expressen och Aftonbladets kommentarsfält barkar det iväg högerut så det visslar.

 

Tillbaka till den internationella storpolitiken så verkar det i skrivande stund som Bolonsaro fick däng i det brasilianska valet. De är en bra sak för landets fattiga och för klimatet – om han i strid mot kapital och exploaterande profitörer fixar att genomföra sitt program. Dock verkar situationen rörig just nu.

 

Men vad är då höger och vänster – kristet sett?

 

Jag linkade vidare i länkarnas värld och kom att läsa några inlägg i en blogg jag inte regelbundet brukar följa. Det såg då att den bloggaren – en allmänborgerlig kyrklig sådan – i ett inlägg hänvisade till statsministerns regeringsförklaring som betonat orden Frihet och Ansvar. Bloggaren fortsatte: Ja, det är kristna värderingar. Frihet och ansvar.

Jag svarar inte direkt emot men noterar att jag som två nyckelord för så kallat kristna värderingar nog valt lite på annat vis. Ansvar hade jag behållit utan att tveka men Frihet i betydelsen personlig individuell frihet hade jag inte tagit med i mitt ordpar. Där hade det i stället stått Gemensamt eller Solidariskt.

 

Jag är ju lite vänster – tror jag. Växte upp i med sådana föräldrar och släktingar och har aldrig hittat något bra skäl för högersvallning. Snarare tvärtom. Vad gäller partier är jag snarare vänstrare nu än förr men det beror mest på att SAP högrat så förbajat. Det är inte det viktiga nu. Vad jag funderar över är i stället andra mer generella saker:

Vad som gör att vi kallar vissa saker kristna värderingar?

Är det att jag är lite vänsterskruvad som gör att jag tar med Gemensamt eller Solidariskt där de högergängade betonar Frihet?

Vad av det jag redan har i mig läser jag in i begrepp som kristna värderingar?

Vilka kristna värderingar kommer egentligen ut ur Gamla och Nya testamentets kanoniska skrifter och Jesus som person?

Vad är först, höns eller ägg?

 

Sådant funderar jag över den första november tvåtusentjugotvå.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Det börjar allt mera likna trettiotalet då demokratierna föll som käglor.
En ironisk aspekt är att Sverige för att skyddas mot autokraten Putin vill gå med i NATO, men måste då krypa för autokraten Erdogan för att komma in...

2022-11-01 @ 17:23:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0