vilse i huddik

Det är lika bra att sluta drömma,

det går åt h-vete i alla fall. 

Om du drömmer om Paris

hamnar du på någe vis

Likt f-bannat i Hudiksvall. 


Så skaldade den norrbottniske poeten och vi agerade därefter. Vi hamnade på Kristihimmelsfärdsafton i Huddik men faktiskt utan att vare sig drömma om eller vara på väg till franska språkets huvudstad. Några sådana macro(n)-planer hade vi inte men inte helt mikroskopiska heller. Älvsbyn-Säter är faktiskt 83,5 mil. 

 

Vi delade trippen i två. Efter halvfemmaten på tisdag startade vi för att på kvällskulan efter 37 mil övernattningslanda i Ö-vik. Efter hotellfrukost på onsdag morgon fortsatte roadtrippen. Vad det led tilltog kaffelängtan och vi körde in i staden som officiellt grundades år 1582 men som plats funnits tidigare.  

Komma till Hudiksvall var enkelt. Dricka kaffe och käka macka likaså. Att komma ut ur stan var marigare. Vara vilse i huddik är ju knappast en imponerande merit men det var vårt läge. Ett par u-svängar och en halvtimme senare var vi dock E4-bundna på nytt och då fram till Gävle varifrån vi tog in i landet för att landa hos svåger och svägerska i Säter och ha det som bas för senare tripp. 


Det blir mycket snack när vi möts. Ungefär ett år att ta igen men efter midnatt blev det i alla fall natti-natti. En märklig dröm som får mig att tänka Varför? dök upp. Ibland kan man ju ana någon sorts samband mellan det vakna livet och sina drömmar. Det finns till och med tillfällen då man funderar om en själv eller någon eller något annat "vill säga" en något i eller genom sömnens intriger. Och ibland är en dröm bara knäpp och bisarr. 


Hur ska man då förstå en dröm som visar ett A4-blad med text på franska? Hur? Visserligen läste jag slarvigt franska på högstadiet och i ettan på gymnasiet då jag och alla var offer för den så kallade "naturmetoden" vad gällde språkinlärning men förutom att 1976 försöka tolka en del tabeller i en Bibelvetenskaplig kommentar varken läser jag eller har i modern tid konfronterat något på det språket. Varför dyker då en text på den rotvälskan upp i drömmen? Dessutom verkade det vara frågan om en sångtext mot ett krig men jag förstod naturligtvis inte ett dugg. Helflängt! Så knasigt att jag vaknade 10 minuter innan klockan skulle slå larm. Enda kopplingen jag kan ana är till versen i början av detta inlägg. Om någon läsare har någon teori är han eller hon välkommen att dela den i kommentarsfältet. 


Torsdag, Kristi himmelsfärdsdag, blev det mer resa. Primärhustrun har en bror till som fyller 70 vilket är värt att uppmärksamma. Således bilresa men nu till Vattholma en bit utanför Uppsala. Därifrån är vi nu i skrivande stund på väg tillbaka till Säter. Jag skriver detta inlägg som publiceras senare, kanske när vi kommer hem till Älvsbyn, som ett sätt att i ett baksäte slå ihjäl tråkig restid. 


(…)


Idag är det Annandag Kristihimmelsfärd om man så vill. Det regnar i Säter och vi tar det lite piano. Lugnt alltså. Plan är att dra norrut i morgon men om resan delas i två delar eller allt i en tugga får vi se. Mer vilse i huddik blir det hur som helst inte. Bränt barn skyr elden och luktar sedan illa är ett ordspråk som gäller. 


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Jag älskar pessimistkonsulten Ronny Eriksson! ;-)

2022-05-28 @ 10:00:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0