fjällprästeri 22:1

Sitter i Hemavan nu. Sitter inomhus.

Ute är det 2 grader plus och regnar.

Bra väder för att sitta inne.

 

Det var tre år sedan det sist begav sig, detta att vara fjällpräst. Då blev det några blogginlägg man hittar om man söker sig tillbaka till april 2019. I den vevan berättade jag också om vad uppdraget innehåller. Kolla där.* De planer på samma sak våren 2020 ställdes in på grund av Coronan, likaså säsongen 2021. Men nu är vi tillbaka.

 

Vi är jag och Primärhustrun. Vi tjuvstartade faktiskt redan igår, på torsdag. Grundtanken är att prästbyte här sker på lördagar och det var kommande vecka med nummer 13 i kalendern som vi skulle vara här och jag fjällprästa. På onsdag tog jag därför telefonkontakt för att ta reda på om betinget var samma som förr eller blivit eljest. Samtalet gav vid handen att vecka-12-prästen redan om onsdagen skulle lämna orten och på frågan om vi kunde komma tidigare blev svaret JA. SMHI hade visat att snö, blåst, regn och jox skulle bli flitigare på lördag och et så till den grad att vi hur som helst funderat på att bränna upp en dag tidigare och kvarta på hotell. Nu löstes det alltså på annat vis. Sedan vi lämnat in och kvitterat ut bilen från verkstad ryckte vi iväg vid lunchtid. Snabbt rattat kom vi fram vid 16-tiden med siktet inställt på att vara en dryg vecka.

 

Vad göra?

 

  • Om man kallar det arbetsbeting är det i sanning inte stort. Förutom att finnas till hands i krisberedskap, synas i samhälle, spår och backar och ha tillsyn över själva kyrkan är det andakt/gudstjänst fredag, onsdag och söndag klockan 19, söndagen är Mässa. Hur församlingen är och blir vet jag inte men gissar: några ortsbor, några fjällturister, ibland en hel grupp, troligen ingen jag känner närmare, sannolikt ingen som känner mig annat än möjligen till namnet.
  • Så kallat uteliv kan ske i två former. Skidåkning och annat friluftande med parollen kläder för väder (inom rimliga gränser) och deltagande vi eventuela happenings i turist-sammanhanget. Ett överdragsplagg med texten Präst Hemavankyrkan skall alltid bäras.
  • Innesitteri med goda böcker både för ny- och omläsning är en annan aktivitet. Inte mycket annat pockar på uppmärksamhet. TV-apparaten har bara SVT-kanaler och 4an. Jag kan innesitta i stugan likväl som i kyrkan. Väljer själv.
  • Kanske bloggar jag. För det och liknande glömde jag viss teknisk utrustning hemma. Hade en fundering på att göra på samma sätt som jag en gång gjorde med Bibelstudierna hemma i församlingen – spela in reflexioner och publicera det på nätet, kanske i Facebookgruppen Hemavankyrkan eller på min egen plats och länka härifrån bloggen. Men det går inte. Sladden som behövs och stativet glömde jag.
  • Men skriva blogg går ju...

 

 


* Då och då tidigare år men för en generations sedan var vi också här några vårar. Då fanns inte detta med bloggeri.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0