medbygge & inhopp

Nu är det juli igen,

Nu är det juli igen

Och juli varar till augusti.

Å det var intressant

Å det var intressant

Som försök att vara lite lusti.

 

Det finns tidigare former av detta lyriska och luriska poem publicerat både pådennamin anspråkslösa blogg liksom på Facebook. Som bekant upprepar jag mig gärna, denna gång innan det jag i detta inlägg kort vill nämna och avslöjade redan i rubriken.

 

medbygge

 

Med medbygge syftar jag inte på renovering av balkongräcke eller hopskruvning av uteplats. Sådant är visserligen också byggen men som skriverier får det anstå – liksom byggandet i sig så här långt. I stället är det församlingsbygge jag menar, alltså konstruktion enligt det syfte som kyrkans regelverk formulerar på detta vis: människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas.

 

I det bygget är gudstjänst och förkunnelse två basverktyg. Under juli månad har jag fått förtroendet att i Älvsby församling medbygga tre onsdagskvällar på raken. Den 7:e, 13:e och 20:e är jag ombedd att leda Veckomässan i Älvsby kyrka 18.30. Det är ingen stor affär att så sker – mätt med mänskliga ögon. Mellan 5 och 15 brukar närvara vilket inte räknas som pomp och ståt värt att uppmärksamma och/eller delta i. Ändå är det vad som bygger Kyrka med stort K och sker från altarbordet där lite bröd och vin blir bärare av Jesus själv till människor. Brödet som vi bryter är en delaktighet av Kristi kropp sägs i gudstjänsten – en lätt omformulering av vad Paulus skriver till församlingen i Korinth. Intensivare mötesplats mellan Gud och människa finns inte så den som missar en Mässa missar en massa.

 

I samband med Bordet, Mässan, finns Ordet, Bibelns olika skrifter. Det förekommer i själva gudstjänsten som Guds tilltal till oss. Vårt tilltal till Gud är böner, också något högfrekvent i en Mässa. Och det kan fortsätta. Efter Veckomässan, ca 19.15, är det möjligt för dem som vill bli kvar eller ansluta då att tillsammans i samtal fördjupa saker som Ordet innehåller och säger. Om vad pratas i detalj? Det är inte fastställt i förväg. Det de som är där funderar kring hamnar på tapeten – om man uttrycker det slarvigt. Det är en möjlighet att tillsammans med varandra vara varandras medbyggare. Tre datum i juli har jag förtroendet att finnas med.

 

inhopp

 

Jag skall göra ett sådant, ett inhopp, i ett kyrkbygge jag inte brukar befinna mig i. Det blir söndag den 10:e 11.00 i Korskyrkan i Älvsbyn som är ett av de tre sammanhang som regelbundet firar gudstjänster på söndagarna. Älvsby kyrka och den inomkyrkliga rörelsen EFS är de andra två. Korskyrkan är en renodlad så kallad frikyrka av evangelikalt, reformert och baptistiskt snitt ansluten till EFK, Evangeliska FriKyrkan, tidigare ÖM, Örebro-Missionen. Där har jag aldrig predikat eller blivit ombedd att bidra. Tror jag. Kanske var det en gång tidigt 1980-tal i samband med en i januari årligen återkommande kyrklig vänlig vecka då präster, predikanter och pastorer bytte predikstolar med varandra – dock inte flyttade möbler och inventarier men väl sig själva. Kanske var jag då ”på Kors” en gång men det har inte etsat sig i minnet. Att det genom alla år varit så tror jag inte beror på aktiv motvilja eller så utan mer på att samfunden kör sina egna race. Jag har bott länge på orten och vet om många etablerade ”korsisar” och flera av dem vet om mig utan groll eller gnabb. Nära kontakt har bara inte blivit av. Nämnas kan också att flera invandrare främst från olika västafrikanska länder och då med pingst- eller baptistbakgrund.anslutit sig där de senaste åren,

 

Den nuvarande korskyrkopastorn har köpt ett av grannhusen på våran gata. Grannar möts och snackar. Han frågade om jag vid något tillfälle ville predika när han skulle vara på semester. Jag nappade på kroken så nu blir det ett inhopp.

 

Samtidigt, just då, är det faktiskt inte gudstjänst i Älvsby kyrka. Den är just den söndagen flyttad till EFS sommargård Lillstrand några bilburna kilometrar från centralorten. På somrarna stänger EFS sina aktiviteter i Älvsbyn, Vidsel och Vistträsk och flyttar all verksamhet till sommarstället och den 10:e ansluter också kyrkpräst och en del kyrkfolk dit. Sådana så kallade ”sammanlysningar” kyrka-EFS sker ett par tre gånger under ett år. Vad de tjänar till kan man undra men de skadar nog inte – hoppas jag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0