att bråka eller inte

Det är frågan! Rubriken alltså.

Men: Vad är att bråka? Egentligen.

 

Folk som känner mig vet att jag i viss mån är ett vandrande åsiktspaket om både det ena och det andra. På den arbetsplats som drabbades av min närvaro i början av 1990-talet kallades jag Sur-Stig – dock sagt med viss värme. En medresenär under en studieresa sa Du verkar inte må riktigt bra om du inte får må lite dåligt! och det går i samma spår. Det börjar nu vara sådär 30 år sedan dess men i viss utsträckning gäller det nog än och inte helt utan skäl. Jag inser att jag nog i fleras ögon är en party-pajare som om inte alltid är helt tvärtemot så i alla fall aldrig helt nöjd med hur saker och ting utvecklas, invecklas och förvecklas. Det gäller i samhället och med det också Kyrkan, Svenska kyrkan noga sagt. Lokalt, regionalt och nationellt.

Men ibland – och jag blir glad när det sker – får jag credit för att vara positiv och uppmuntrande. Sånt händer faktiskt och då mest från yngre eller folk som av andra skäl än ålder ändå ser mig som ”högre upp”. När det sker frestas jag att be om det skriftligt.

 

Så nu gäller det: att bråka eller inte bråka. Under 2022 alltså.

 

Jag tänker inte på vädret eller annat det inte lönar sig att gnälla över även om man kan ha lust. Eller mygg och knott till sommaren. Eller om Sverige inte skulle klara av att ta sig till VM i fotboll – vilket jag faktiskt tycker skulle vara bra om vi inte gjorde. Vi skullenämligen då kunna hoppa över storbråket om inte turneringen som sådan borde bojkottas.

Bensin- och diselpriser ser jag inte heller någon anledning att vrålgnälla över. Uppenbarligen är det så att fordon av olika slag – privatbilar, snöskotrar, EPA-traktorer, snöslungor, motorklippare den årstiden och annat – än så länge både synsoch hörs. Vore bränslet för dyrt skulle det tankas och puttras mindre! I vart fall är det min enkla tanke kring det som tankas i tanken. Med elen är det på samma vis. Släck några lampor! Låt eltanborsten vila! Ladda inte telefånen! Om det nu är så outhärdligt.

Att – man kan se detta på nätet – folk som inte vill vaccinera sig tjuter av fasa över att det talas om att man i olika sammanhang kanske skall kunna visa Covid-certifikat väcker ingen sympati hos mig. Ingen alls! OBServera att jag skrev inte VILL. De som av medicinska skäl inte kan ta sprutor har min fulla sympati. Men vill man inte är det väl inte orimligt att man får stå sitt kast – om det blir aktuellt inte gå på hockey, bio, nattklubb eller till och med i kyrkan. Att spärra av för alla som en del verkar tycka man ska göra blir ju lika galet som att förbjuda all bilkörning bara för att några valt att inte skaffa sig körkort.

 

Du ser, noble Bloggläsius, att jag ser saker att bråka om. Ändå har jag inte (ännu) nämnt något kyrkligt vare sig lokalt, regionalt eller nationellt. Saknas sånt? Näää! Men sånt kommer inte nu. Kanske eller kanske inte sen.

 

Förresten: Bråkar jag eller gormar jag?

Var går gränsen emellan bråk och gorm?


Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

Just så bråkar han bara lite grann, Lite mer av det så börjar Sur-Stig att gorma..

2022-01-07 @ 14:36:01
Postat av: Thorsten Schütte

Håller helt med om analysen om drivmedelspriser:
https://www.allehanda.se/2021-12-21/ratt-skatt-ska-bytas-bort
Och de som ojar sig över dieselpriset bör betänka detta: Om man räknar ut priset per kilo, kolmängd eller energimängd bör diesel vara ca 15 % dyrare än bensin p g a dess högre densitet jämfört med bensin!

2022-01-07 @ 17:18:45
Postat av: En annan grubblare

Kom bara ihåg att se på saker längre utifrån än din egna situation.
Tex så är det väldigt lätt att säga att bensinpriset inte är för högt när man har, och i princip alltid har haft, det mesta man behöver inom promenadavstånd. Detsamma gäller elpriset. Lampor, eltandborstar och telefonladdare i all ära men det är dem som värmer upp sitt hus med el som får det riktigt knivigt. Så förminska inte problemet för mycket bara för att du i din situation inte drabbas.

2022-01-07 @ 19:42:33
Postat av: Thorsten Schütte

Ett problem med rörliga elpriser är marginalprissättningen, dvs man tar ut priset för den sista och dyraste kilowatten på hela elen, ungefär som att sälja hela oxen till kilopriset för filé.

2022-01-09 @ 13:23:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0