jag är emot!

Rubrikorden brukade jag säga då och då under min yrkesverksamma tid. Ibland var det så att folk nästan förväntade sig ett jag är emot! och det blev lite av en grej att vara emot både ditten och datten. Naturligtvis skall inte detta förväxlas med någon sorts stelbent konservatism i olika och alla möjliga frågor från min sida. Sådan är jag inte! Det är bara det att jag är emot! ganska ofta.

 

OS i Kina skapar ett jag är emot! – till exempel. Som det nu blivit så här långt och av olika anledningar.

Politiska skäl finns. Jag tycker inte att gangsterstater skall få stå värdar för fina evenemang. Innerst inne hoppas jag därför att Sverige inte tar sig till fotbolls-VM i Qatar i sommar. Samtidigt måste jag vara flexibel. Alla vinterolympiader kan inte köras i Lillehammer och alla sommar-OS inte Köpenhamn om man skulle ta ett par nordiska exempel. Men diktaturer smakar illa och jag är emot!

Att tiden blir ur led är en annan anledning. Det är 8 timmars skillnad mellan den tidszon hela stora Kina har och Svensk normaltid. Alla tävlingar vare sig de är intressanta eller inte går på natten svensk tid. Att saken passar 1½ miljard kineser och ännu fler närmare dem är väl i och för sig bra för dem men för mig blir det ett otyg att i efterskott se tävlingar och kamper och veta hur det gick. Alltså: jag är emot!

Femman är skit! Kanal 5 i TV alltså. Reklam och valler – inte vallor – titt och ofta är ett irritationsmoment om än litet. Efterskottstittning gör ju att jag kan snabbspola förbi eländet och det lindrar en del. Värre är i stället kommentatorerna. SVT-folket med sina experter är mycket bättre. Därför: jag äremot!

Och så det svart-vita. Missförstå mig rätt – vi har färgTV. Det jag syftar på snacket och atmosfären att icke-guld eller ens icke-medalj kallas fiasko. Hur kan man tänka så? Om någon åker skidor fort så förbaskat och dessutom skall pausa med gevärsskytte och blir säg åttonde bäst i världen är väl för kissemissen ingen fadär. Jag skulle kräva att alla var fyllda av beundran för mig om jag var åttonde bäst i någonting ens i närområdet. Själva hysterin får mig att muttra mitt jag är emot!

 

Men jag är för saker åxå. Att vi nu med det förnuft som fått 85% av folket att ta sprutor fortsatt i behåll kan slippa restriktioner och begränsningar på grund av Coviden är jag för, väldigt mycket för. Redan igår i den Veckomässa jag nämnde den 4:e i inlägget bestående folkvett var vi 19 personer. Ungdomsgruppen skulle starta om och började sin kväll i Mässan för att sedan fara till en backe och åka madrass, grilla och hålla på. Nio personer blev kvar för det vi förr kallat Pratkväll i kyrkan eller Ovan-gelie-träff eller liknande som avslutades med Completorium runt klockan 21. Sånt är jag för!

Hos folk som pratar med mig märker jag en längtan efter att en positiv känsla skall komma igen i till exempel gudstjänster och Bibelstudier. Om sånt säger jag ett rungande jag är för!


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

A propå idrott är jag emot skolidrotten som den ofta ser ut:
https://www.salaallehanda.com/2022-01-23/skolidrotten-saboterar-folkhalsan

2022-02-10 @ 13:55:23
Postat av: Thorsten Schütte

Ser att insändaren ovan hamnat bakom betalvägg. Därför saxar jag in den här:
En stor anledning för att vi är så många "soffpotatisar" torde ligga i skolidrottens katastrofala långtidsverkan.

Mina traumatiserande minnen från skolidrotten är sorgligt nog inte alls ovanliga: Jag hade under en tid samma lärare i fysik (där jag var bäst) och idrott (där jag var sämst), när jag hängde i något slags tortyrredskap gav han mig det uppmuntrande tillropet "Men Thorsten, det är ju bara ren fysik!". En annan lärare var den avhoppade tränaren av Tjeckoslovakiens brottarlandslag, han muttrade "Schutte – nix gut, Schutte - nix gut". Min bästis och jag hamnade aldrig i samma basketlag, vi blev alltid sist när lagen valdes. Skolidrotten lyckades skapa en nästan livslång idrottsaversion. Först nu på gamla dagar börjar jag vardagsmotionera för hälsans skull.

Just av folkhälsoskäl leder dessa upplevelser mig inte till slutsatsen att skolidrotten bör avskaffas, men till att en revolution av skolidrotten behövs, så att inte vi "soffpotatisar" mobbas av kamrater och lärare, utan motiveras till individanpassad motion.

2022-02-10 @ 13:58:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0