kontrafakticitet

Yngste sonen fyller 30 den fjärde. Det är idag. På Kanelbullens dag som också är Vodkans dag. Utifrån egna och andra åtaganden, bland annat hans flyttning, blev bästa tillfället att kalasera ynglingen med bulle och annat den första i månaden. Det blev alltså om fredagen.

 

Inför jubileer av sådana slag köps presenter. För att köpa sådana behöver man beväpnad med betalkort besöka allehanda butiker och handelsbodar. I detalj ämnar jag inte för dig, noble Bloggläsius, redovisa alla detaljer i detta sökande utan nöja mig med att nämna Akademibokhandeln i stiftshuvudstaden Luleå. Där köptes en bok till gossen och en till gossens pappa. Den har han nu läst. Pappan alltså.

 

Kontrafaktisk historia är intressant. I allt väsentligt bygger sådant på tanken Tänk om...? och att man drar upp möjliga händelsekedjor utifrån att något annat hänt än vad som verkligen hände. Givetvis måste sakerna för att vara historia hållas inom rimligheternas gränser och inte totalt balla ur till ren fiction i vilda spekulationer. Boken Om Tyskland segrat – 53 alternativa scenarier håller sig i sina drygt 300 sidor i rimligheternas rum. Frågeställningar som Tänk om fransmännen hade satt in ett allmänt anfall för att hjälpa polacerna? – vi snackar hösten 1939 – är ett exempel. Tänk om de allierade slagits tillbaka på D-dagen? är ett annat. Tänk om Sverige dragits in i finska vinterkriget? är ett tredje. De andra 50 frågorna lämnar jag till eventuella läsare att själv snoka i sedan du som jag köpt boken i pocket.

 

Författare och redaktörer är historiker av facket, inte hitte-på-are av enkela fatasier. De scenarier de beskriver ligger alla inom rimligheternas gränser som altenativa val möjliga när de som valde valde. Slutklämmen blir dock i stort samma: Andra världskriget hade gått som det gick i alla fall. Kanske slutat lite tidigare eller senare, kanske med Röda armén vid Rehn eller Engelska kanalen i stället för en bit väster om Berlin.Men hur som helst skulle det gå som det gick och hur som helst är ISBN 978-91-7903-526-6 en intressant bok.

 

Sonen då? Den yngste, han som när han var liten här hemma kallades Heffaklumpen. Vad fick han av föräldrar, syskon och andra?

En helt annan bok och andra saker. Dessutom – men inte som present – börjar han på nytt jobb på sin födelsedag. Han disputerade vid Luleå Tekniska Universitet för snart ett år sedan och nu, efter Coronan, skall företaget Skellefteåkraft bli hans arbetsgivare och Staaan platsen att lokalisera om sig till. På frågan om han nu skulle byta hockeysympatier blev svaret dock bestämt nekande.

Grattis i alla fall till alltsammans!

 

En sak till med egen rubrik: kontrafakticitet 2.

 

Att läsa kontrafaktiska historiefunderingar skevar lätt tankarna från hur saker blev till om de blivit på annat vis. Frågan Tänk om…? skapar fantasier och fabuleringar kring allt möjligt både globalt och privat. Till detta kan, men måste inte, funderingar gå till kontrafaktiska historier för egen del.

Tänk om Primärhustrun, generalissan i mitt liv, valt en annan man än mig?

Tänk om jag i början av 1990-talet efter tre år som stiftsadjunkt sökt kyrkoherdetjänsten i Älvsbyn och fått uppdraget?

Tänk om jag/vi sökt oss till någon annan plats än Älvsbyn?

Tänk om...?

Hur skulle då saker ha blivit? Hur skulle jag blivit?


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Jag har grunnat på denna kontrafaktiska fråga:
September 38 förberedde Hitler ockupationen av Sudetenområdet i Tjeckoslovakien. Oppositionella militärer förberedde då en statskupp som skulle ha marschordern som startsignal. Men västmakterna lade sig platt för Hitler i München och kuppförsöket kom av sig då. Min kontrafaktiska uppgivit: kuppen blir av, skriv kuppledarens tal till det tyska folket och utlandet...

Svar: I boken finns avsnitt om detta. Befälen fegade ur.
Stig Strömbergsson

2021-10-04 @ 17:27:02
Postat av: Thorsten Schütte

Aha, boken verkar ha tänkt på allt! ;-)
I och med att man förklarade USA krig fick man världens största produktionsapparat emot sig, som en iakttagare skrev:
För varje granat från Krupp skickade General Motors tre tillbaka.

2021-10-05 @ 15:49:43
Postat av: Tobbe

Jag har också den boken - och har läst den!!!

2021-10-07 @ 02:44:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0