vänster till höger

Rubriken handlar inte om politisk glidning hos mig!

 

Jag tänkte inte ens när jag för ett par dar sedan i min telefon skrev rubriken och början på ett inlägg att det skulle handla om politik – trots att jag kan se att högertippning verkar vara en näst intill kronisk sjukdom i nästan alla partier. I det stycket tänkte jag bara nämna att förr fanns Högern eller Moderaterna som ankare i på den borgerliga flygeln, innanför dem de mer socialliberala Folkpartisterna, de småfromma KåDearna och den allmänborgerliga Centern innan man kom till småborgarna inom Socialdemokraterna.

 

Då det relativt nya Sverigedemokraterna nu mutat in värsta nationalistiska högerburen dras på ett märkligt sätt och till skillnad från bara för ett par tre år sedan alla de nyss nämnda partierna åt höger. Det men inte mer tänkte jag skriva innan jag skulle gå in på vad jag ser och hittar i min bokhylla om jag går från vänster till höger på översta raden. Planer kan ändras så jag lämnar hyllan och fortsätter på politikspåret.

 

Vad gäller de partier jag nyss nämnde är min känsla att den nya retoriken man hör och de nya inriktningarna man ser vad gäller invandringen kommer ur ett hopp om att på det sättet kunna rida på och/eller bromsa SD. Jag försök att ta vinden ur seglen för SD i stället för att blåsa ideologiskt grundad motvind är ett stort (själv-)bedrägeri och ett svek mot de humanistiska, kristna, solidariska linjer man tidigare, fast på lite olika sätt, gemensamt stått för. Att nu fyra partier kommit överens om att det skall bli ännu svårare för människor på flykt att kunna andas ut är kronan på verket – så här långt.

Egentligen är jag förvånad över att det var just vad gäller asyl- och invandringspolitiken de fyra – SD, M, KD och nu L – först skulle manifestera enighet. Trodde nog att denna kvartett skulle mjukstarta med Utredning om samsyn om vattnets betydelse för sjöfarten sådan den framställs grundskolans läroplan* eller något om Huru svin må i ollonskog släppas** eller något annat inte fullt så känslosamt och avslöjande.

 

Jag har en del moderater i bekantskapskretsen. Trevliga och kloka typer om än med andra fördelningspolitiska ideal än jag har men ändå med hjärtan öppna och på rätta ställen. Jag undrar: Vad säger de nu om alliansen med SD? Har dessa mina vänner också blivit högerförvridna?

Jag har en del kristdemokrater i bekantskapskretsen. Fromma, trevliga och kloka typer som värnat svaga medmänniskor och stått för att vara öppna mot folk från andra länder. Vad säger de om att partiet nu lagt sig i samma säng som SD?

Trots att Liberalerna är små och få finns också en och annan sådan bland mina bekanta. Trevliga och kloka typer – jo, jag kan använda pluralen än. Deras parti står för den nu mest aktuella svängen högerut. Vad säger de om armkrokningen med SD?

Bland bekanta finns också en och annan sverigedemokrat, trevlig och klok i andra frågor än politik man för trevnadens skull undviker att diskutera.

 

Jag ställer mig frågor men anar att inga svar kommer här – fast kommentarsfältet äröppet. IRL skall vi inte träffas än men när folkflertalet fått sina Covidsprutor tänker jag ställa mina frågor öga mot öga liksom – och här kommer sossarna också in – den generella högervridning man ser på många sätt.

 

Låt mig bara sist ge ett högersvängsexempel till: Expressens fotbyte om monarkin. Jag tror blaskan kallar sig obunden liberal eller något liknande och i den demokratiska andan har det funnit en lågmäld, på senare år tyst, uppfattning att monarkin är ett i princip förlegat statsskick. Nu har bladet ifråga bytt fot och stöder på ledarplats att ämbeten kan överföras sängvägen. Visst kan jag hålla med om att vår monarki är av det harmlösa, ganska oförargliga och stundom smågulliga slaget men faktum är att principen för sexuellt överförda samhällpositioner är samma som i Saudiarabien.

 

Bokhyllan återkommer jag till.

 

 


* Av mig själv påhittad byråkratisyssla.

** Gammal lag från 1736 – Byggniabalken Kapitel 12 §§1-4.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Håller helt med Din partipolitiska analys. Med denna strategi fortsätter L sin procentvandring utför från starköl över mellanöl och folköl vidare till lättöl...
Jag är glad att jag lämnade dåvarande FP för MP, även om jag ibland är oöverens även med dem:
https://gront.mp.se/debatt/inhumant-med-tillfalliga-uppehallstillstand/
Och apropå Kungen tycker jag att republikanerna har de flesta argumenten på sin sida, men rojalisterna har så mycket roligare! ;-)

2021-05-04 @ 09:13:09
Postat av: Thorsten Schütte

Och apropå socialdemokratiska småborgare och Vänsterpartiets roll:
https://www.salaallehanda.com/artikel/alla-har-enstaka-konstiga-figurer

2021-05-04 @ 10:16:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0