älvsbyn-samos 8-8

Jag vet inte om det finns något typ ”kroppsminne”. Jag menar att något som hänt präglat in på ett annat plan än bara det enkla minnet som gör att känslor och tankar flyter upp i perioder ungefär när under året då det som hände hände. Finns sådant?

 

För Frodo var det så.

Frodo? undrar kanske någon.

OK! Alla är inte allmänbildade så jag berättar väl då...

 

Frodo är en av hjälteflocken i Sagan-om-ringen-trilogin vare sig man läser böckerna skrivna av J.R.R Tolkien eller ser de av Peter Jackson förvanskade filmerna. I första boken möter han – Frodo, inte Tolkien eller Jackson – en onding beväpnad med en läbbig magisk dolk. Hugget gör nästan att Frodo stryks ur folkbokföringen men botas dock med hjälp av andra krafter. Sedan Ringen med stort R förstörts i tredje boken borde allt blivit frid och fröjd – men icke så. Varje år runt tiden för hugget på Väderklint värker det i ärret. Ett ”kroppsminne” finns hos hjälten Frodo.

 

Jag har inte stappats med någon magisk dolk men funderar i alla fall lite över detta med ”kroppsminne” – både negativt och positivt.

 

För några år sedan var jag i en lite över tid ansträngd process – som inte var av privat art! – och upplevde en jobbig konfrontation. Dagen efter kom fysiska reaktioner och jag märkte att jag hade en konstig minneslucka. Kom inte ihåg skeendet dagen innan. Andra inblandade lovade att fylla ut min lucka men höll sedan inte sina löften.

Det märkliga är att sedan dess har jag varje år i höjd med när det hände – inte första kvartalet – upplevt ett krypande obehag i sinnet. Jag söker inte upp minnena så att de får igång den kymiga känslan. Det är tvärtom en kymighet som påminner mig så jag undrar: Har jag ett negativt ”kroppsminne”?

 

På samma vis är det åt andra hållet. Är det positiva ”kroppsminnen” som gör att också denna vår drömmar när jag sover, vakna tankar, känslor och intresse vänds till den grekiska ön Samos? Det var ju under några år som första och andra kvartalen innehöll förberedelser för och genomförande av gruppresor till Samos med både konfirmander och vuxna. Har de meningsfulla grejerna skapat ett positivt ”kroppsminne” som gör att jag nu i mars månad via en app i min telefon kollar hur vädret är också på Samos – fast jag inte är på väg dit?*

 

I morse visade telefon-appen att det var 16 grader mellan här och där. Du får själv, noble Bloggläsius, bedöma var minus och plus skall petas in i resultatet älvsbyn-samos 8-8.

 

 


* Förra våren planerade och bokade jag och en av mina svågrar en egen-resa dit där jag varit flera gånger. Coviden innebar time-out men vi har resan att fodra från TUI i två år. Tur det! Trippen blir inte av i år heller. Samma orsak.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0