snålhet & vishet

Igår kväll for lilla Ava hem till Unbyn, hämtad av sina föräldrar. Om torsdagen kom hennes hulda moder förbi och lämnade henne att ta hand om mormor och morfar och hålla dem på tårna. Oss alltså.

Hon är bara så kul. Leka, bada, prata, läsa, pyssla, äta och på kvällen stupa i säng. Hon alltså. Hon är fjärde barnbarnet och innan barnbarn fanns fyra barn i kåken. Vi gamla har ju när allt kommer omkring en viss rutin. Nu har den lilla farit och det är tyst i huset. Och hyfsad ordning.

 

Rubriken går tillbaka på ett talesätt – Snålheten bedrar visheten. Jag googlade för att se var det myntades eller av vem men hittade inget. Att det är sant har jag dock ännu en färsk erfarenhet av, nu i anslutning till den bok i 50 ex jag tidigare berättat om.

 

Att framställa den var ganska enkelt. I ordbehandlingsprogram fanns och skapades text som jag lade in genom ett ett verktyg på nätet – i mitt fall en göra-bok-funktion som heter Solentro. Där funkar det så att när man redigerat och hållit på och är nöjd med vad man ser i funktionen Granska klickar man vidare till en prisberäkningsfunktion där priset beräknas utifrån boktyp, storlek och antal. Närman bestämt sig kan man sedan beställa och betala.

 

En möjlighet jag hoppade över var att först för runt separata 150 slantar få mig en pdf-fil enbart. Den kanske jag själv kunnat lägga på nätet eller åtminstone ha som ett korrektur-ex. Jag gjorde inte så. Tyckte jag kunde spara det utlägget.

 

Jag har fått 50 tryckta böcker. Redan på omslaget fann jag ett litet men i alla fall irriterande tjyckfel. Jag har nu noga läst en bok – förutsätter att de 49 andra är likadana – och funnit några några fler inte jättesynliga eller betydelsebärande småsaker som dock hade eliminerats med en mer korrekt korrektur.

 

Det finns inte på varje sida, bra lite dåoch då. Inga tokfel men lite osnyggt. Vanligen verkar det bero på att mellanslagstangenten i min dator är litetrög – den här meningen gav ett exempel till. Med det bildas lite oestetiska sammanskrivningar. Det är allt.

 

Om jag någon gång gör en bok till – kring vad har jag inga idéer – kommer snålheten inte att bedra visheten. Inte heller om det osannolika skulle ske att INGEN BOKBOK skulle behöva tryckas i fler ex.


Kommentarer
Postat av: bloggaren själv

Det var inte SÅ förfärligt många korrektur-grejer som jag först tyckte. Nu är de i alla fall fixade. I bok-görar-verktyget alltså. Jag tror inte jag missade många.
Men de 50 har ju kvar tryckfelen...

2021-07-12 @ 14:15:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0