segt, trögt, trögare

Mycket är segt som en femårsplan!*

 

Den bok jag nu läser om – nämnde den för 1½ vecka sedan i slutet av inlägget en vänsterspruta till – är seg. Eller så är det jag som är seg. The option of the poor in Christian Theology är en antologi med flera uppsatser av olika författare som alla diskuterar, filosoferar och teologiserar kring fattigas och förtrycktas betydelse för kristen tro och kyrkligt liv. På ganska avancerad engelska dessutom. Inga enkla saker. Utgångspunkten hur det är/var i Latinamerika är inte heller direkt möjlig att flytta till Skandinavien nu men ändå finns släktskap. Tre sidor räcker för att jag skall sitta i funderingar och grubblerier kring vad jag tycker mig se och inte se, kring vilka som styr, påverkar och vilka som är om inte fattiga och förtryckta så i alla fall inflytelselösa här där jag finns. Ibland skriver jag i telefonen något som kanske hamnar här på bloggen. Segt är det i alla fall.

 

Min egen INGEN BOKBOK – jag har berättat om den i tidigare inlägg – är också en segdragen affär. Åtminstone vad gäller avyttringen av de 50 ex jag vågade beställa. Jag har 47 kvar. Förhoppningsvis beror detta på att jag själv varit seg. Jag har ännu inte gjort något för att försöka lura andra att införskaffa den. Ett ex har jag i alla fall gjort till mitt eget och två har jag skickat till ett par gamla kompisar. Med resten avvaktar jag.

 

Coviden är också en segdragen historia både konkret och mentalt. Ute i världen härjar pandemin i stegrad fart men här hemma i välfärdsstaten är den konkreta smittan nu mycket låg. Mer är hälften av folket har fått sina sprutor och tester visar att antikroppar håller sig åtminstone ett år och funkar även på den nya delta-varianten av viruset. I det konkreta gäller ingen seghet och restriktionerna lyfts – under uppmärksam bevakning.

Mentalt verkar det dock här och var vara lite segt. Nu tänker jag på hur kyrkor och församlingar agerar eller i alla fall förefaller agera vad gäller olika verksamheter. Eller inte. Visst! Jag vet att det är semestertider! Det finns andra nedstängningsfaktorer än Coronan. Jag är ju inte helt dum i huvudet. Men det verkar i alla fall segt vad gäller driv och tankar på hur tingen skall kickas igång om en månad och framåt. Jag anar att detpå de flesta håll finns åtminstone en del femmånadersplaner vad gäller gudstjänster och kyrkliga handlingar** men tycker mig se att man i mångt och mycket på flera håll gör sig onödigt extra seg och försiktig. Jag kan ha fel och jag hoppas jag har fel när jag ibland befarar att man när risker och faror klingar av ändå mentalt segar sig kvar i rädslor och farhågor man vant sig ha.

 

Allt i tillvaron är dock inte segt!

Jordgubbarna mognar i trädgården. Blåbär och hjortron i skog och på myr. Värmeböljan som dominerat – och gjort en seg – verkar ha bränt ut sig. Personer på geografisk distans men i känslomässig närhet siktar på omlokalisering men det bara antyder jag här och nu. Troligen kommer att berätta mer om sådant framöver – om planer går i lås och hur.

 

 


* Här skall man missförstå mig rätt. Jag har inget i princip emot femårsplaner. Tror till och med att sådana är nödvändiga för att saker skall växa fram och ting skall förändras. Ett företag som tillverkar bilar behöver planer på lång sikt. Man kan där inte i augusti starta funderingar kring vilka modeller man känner för att mecka ihop nästa år. Kommuner, regioner, stat, försvar, skolor och vad som helst annat – till och med församlingar i Svenska kyrkan – behöver långsiktiga linjer. Man behöver vara medveten om vart man vill nå och hur man avser bängla sig dit. Tvära marknadskast och klämkäck spontanitet kan inte vara allenarådande även om sådant – kallas ofta att vara pragmatisk – också måste till, inte minst när det behövs kompromisser med andra för att något över huvud skall kunna röras ur fläcken.

På rent individuell nivå är studievägaroch utbildningar femårsplaner. Relationer och föräldraskap slår tidsgränsen rejält. Som extremfall i detta sista kan nämnas att den tidigare presidenten i USA, Jimmy Carter född 1924, nyligen firat 75-årig bröllopsdag.

** Med kyrkliga handlingar menas främst Dop-, Vigsel-och Begravningsgudstjänster.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0