om fake news mm

PS. Ett PS brukar komma sist men nu blir det en uppmaning allra först.

Sök på Sveriges Radio upp Sommar i P1 från den 28:e förra månaden – här. Karin Bodin, vd för Polarbageriet, berättar bra. DS.

 

Jag har läst ett par böcker (till). Givaren var en kvinna. Författaren är en kvinna men en annan. Fick böckerna av Primärhustrun när jag fyllde år.

 

Alternativa fakta – om kunskapen och dess fiender och Därför demokrati – om kunskapen och folkstyret är titlarna. Filosofen och akademiledamoten Åsa Wikforss – det ska vara två s i slutet! – är författaren. Omfången är på cirka 260 och drygt 300 sidor. Innehållen både överlappar och kompletterar varann.

 

Alternativa fakta skrevs först, strax innan president Trump. I den boken är det en hel del vettig filosofi och viktiga men kanske lite tråkiga funderingar om till exempel vad som är sanning, fakta, övertygelse, åsikt, värdering och så vidare. En massa ting att behöva kunna skilja på i diskussioner och debatter både vid köksbordet och i politiken. Hur vi människor fungerar som individer och i grupper tröskas också igenom liksom mycket annat. Att man egentligen blir dummare och mer snävsynt av att byta åsikter med dem som tycker likadant som en själv är till exempel ganska självklart, så också att förståelse och argumentation skärps och slipas i tankebyte med tänkare som tänker olika. Väl värt att tänka på vare sig man är makthavare eller inte. Hon går också igenom hur både nya och gamla medier fungerar i uppfattnings-branschen. Alternativa fakta är en bra bok men har bristen att den kom ut 2017. Sedan dess har ju mycket hänt.

 

Därför demokrati kom ut tidigare i år. Den fyller tidsmässigt ut bristen från den första boken. En hel del av filosofi- och begreppstugget får man sig tilllivs men inte lika mycket – vilket är den bokens lilla brist. Hon är inte lika ingående utan hänvisar vad gäller sådant till sin tidigare bok.

 

Var för sig har de alltså var sin brist men tillsammans ger de en bra och näst intill filosofisk övergödning i analyser av hur högerpopulismens ogräs förökar sig i Sverige, Europa och USA. Orden övergödning och ogräs i förra meningen är inte Åsa Wikforsss – här blev det tre s! Jag la dit dem och de får stå som exempel på hur jag (och andra) skruvar in känslomässiga värderingar i faktaredovisningar. Bedrägligt men effektivt.

 

Som jag ofta skriver om böcker jag skriver om: Läs dem! Du blir inte dummare!

 

PPS nu på rättplats, som ett tillägg: Norra delen av fäderneslandet har värmebölja. Plus 28 just nu. I förrgår innebar det kort promenix till badstranden 500 meter bort. 16 grader i älven. Jag vadade, hustrun badade. Hon rentav doppade sig och hela huvudet. Igår blev det tripp till smärre sjö i stället. Där blev det dopp i böljan också för mig. Hur det blir senare idag återstår att se. DDS.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0