2 x halvpredikan

Det var i november förra året det hände sist, alltså att jag här på min blogg publicerade en lätt bearbetad form av mitt manus för förkunnelse i en gudstjänst. Som pensionär och i Corona-stängningens tid har det inte blivit något sedan dess – men nu kommer något.

 

I eller utanför Älvsby kyrka skulle det idag firas en nattvardslös gudstjänst jag i dessa semestertider blivit ombedd att leda. Den grupp ungdomar som med gudstjänsten avrundade sitt arbete i Sommarkyrkan hade valt psalmer och läste texterna på Sjätte söndagen efter Trefaldighet. Det blev noga räknat Tredje Moseboken kapitel 19 verserna 1-2 och 13-18 samt Matteusevangeliet kapitel 5 verserna 20-26, den sistnämnda på både engelska och svenska. Min uppgift var att hålla en – som det heter – predikan. Det gjorde jag inte. Jag höll två halva – typ.

 

Vi var inne i kyrkan. En tid har det varit väldigt varmt och gassande sol men i natt och denna söndagsförmiddag kom vatten och muller. Åskar (stavat med å) beslöt att vi skulla hålla oss under tak. En gudstjänstfirare – ett barn – ritade bilden av vaktmästare och präst. Bilden blir större om man klickar på den.

 

En halv Predikan till att börja med – som Beredelse:

 

Förra söndagen läste man i kyrkan om hur Petrus blev en av dem som följde Jesus. Jesus hade lånat hans båt som talarstol. Som tack för lånet av båten föreslår Jesus att de ska kasta ut näten på en annan plats. Proffsfiskaren Petrus, besviken på fiskenatten inte gett ett liv är skeptisk men säger: Eftersom du säger…

De får en massa fisk. Och mot egen – och andras? – uppfattning om hans lämplighet rekryteras Petrus av Jesus och blir en efterföljare.

 

Efterföljelse är temat idag. Hur människor som personer och i grupp skall följa Gud/Jesus. Texter vi skall lyssna till berättar hur, både i princip och i detaljexempel.

 

Jag är helig, ni ska vara heliga.

Det är en av principerna, själva principen. Finns utsagd i GT-texten.

Annorlunda sagt: Du är skapad till Guds avbild, avbilda då Gud!

 

Människan är skapad till Guds avbild. Inte fysiskt. Mer vad gäller karaktär. Det lanseras oftast som något fint. Och det är fint. En särställning i skapelsen, en speciell Guds-närhet. En förmån. Något positivt.

 

Egentligen åxå obehagligt! Avbilden – jag och du – skall ju avbilda. Gud sa ju Jag är helig, ni ska vara heliga. Alltså vara som Gud är. Exempel: Omutbart rättvis utan hänsyn till person. Totalt villig att offra till och med sig själv. Fylld av kärlek till sanningen. Extra mån om dem som är utsatta – i Bibeln ofta med exemplen änkan, de faderlösa och invandrarna.

 

Hade det inte varit bekvämare om Gud skapat oss till att delvis likna Gud? Då hade orden blivit: Jag är helig, ni behöver skärpa till att vara hyggliga. Och vi hade bekvämt kunnat säga: Lite skillnad måste det ju göras på folk. Man måste ju se om sig själv först. Lite osanning får man leva med. De som saknar trygghet får söka den någon annanstans än här – änkan, de faderlösa och invandrarna.

 

Nu gäller det obehagligta. Guds gåva till oss är att likna Gud. Guds krav är samma sak.

Guds lust att förlåta är OCKSÅ kvar. Därför kan och får vi nu be om förlåtelse för alla olikheterna mellan oss och Gud. Vi ber...

 

Andra halvan av PREDIKAN:

 

Nu har vi lyssnat till Jesus. På två språk.

 

Det står fel i Bibeln! Helt fel! Inte i själva texten, det Matteus skrev att Jesus sa och som vi hörde. Där är det rätt. Felet är ett annat. I en Bibel har översättarna satt rubriker som inte finns i själva texten. För att visa på indelning i stycken, innehåll osv. Där blev det fel. I min Bibel står rubriken: Jesus skärper lagens bud.

 

Det gör han inte alls! Han pratar om hur man skall föstå budet Du skall inte dräpa. Han visar att det handlar om mer än att bara slå ihjäl någon – också om ilska, hånfullhet, förbannelser. Inte heller i resten av 5:e kapitlet då Jesus pratar på samma sätt om andra bud – äktenskapsbrott, skilsmässa, löften och ed, motsättningar och att älska sin medmänniska skärper han buden. Läs det hemma i Matteus 5.

Jesus skärper inte buden trots att han ”pratar i trappor” och det verkar så!

Han visar bara på att det handlar om mer än hur man gör, också om hur man låter och känner. Till och med hur man är och det är ingen skärpning. Snarare en in-skärpning av vad buden alltid, också när de gavs genom Moses 1300 år innan, syftade på. Principen jag nämnde i början: Jag är helig, ni ska vara heliga.

Eller med Jesus ord i slutet av kapitel 5: Var fullkomliga, så som er fader i himlen är fullkomlig.

 

Principen är densamma, detaljexemplen andra och fler. Som ger en påminnrlse om att Gud blir besviken, t o m arg, när vi fuskar.

 

Först: Detta är något för varje enskild. Som skall och vill vara efterföljare.

Varje individ har att brottas med detta. Gud som vill att vi följer säger hur.

 

Sedan: Detta är något för det gemensamma. När Jesus sa det han sa sa han det till folk som var samlade, till några ”ni” – ett flertal! – som samlats kring honom. Inte bara individer utan också en församling – som vi! – har därför att brottas med vad det är att vara efterfökjare i vår tid, på vår ort, i vårt sammanhang, vad Gud/Jesus vill. Här är det viktigt att låta Ordet påverka och låta sig påverkas av Ordet..

 

Till sist: OBServera ledet efter i efter-följelse. Jätteviktigt!

 

Det var, i Gamla testamentets tid, inte så att de som först levde rätt fick tillhöra Gudsfolket. Tvärtom! Gud hade först skapat sitt folk när de befriades av Gud ut ur Egypten. Därför, för att Gud gjort detta först, skulle de vara efter-följare.

På samma sätt är det för oss, dig, mig. Det är inte genom att först leva, tänka, vara rätt som vi meriterar oss för Gud, Gud gjorde det först genom att som människan Jesus, den han är och det han gjorde, skapa möjligheten för oss att få förlåtelse, att bli av med vår, din och min o-helighet.

Gud gav oss det först när vi döptes – jag var inte medveten – och så kopplades ihop med Jesus. Gud/Jesus agerade först!

Och vi följer. Inte för att bli Guds utan för att vi blivit. Vi är och skall vara efter-följare. Som enskilda. Som grupp och som församling. Med Guds Ord ringande i öronen: Jag är helig, ni ska vara heliga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0