litet får stor plats

Det finns många olika samband mellan mängd och plats. Ett är enkelt och självklart: Ju mer man har av något desto större plats tar det. Det gäller böcker i hyllor (och kartonger), mat i kylskåp, bråte i garage och en massa annat. Sedan finns det minst ett knepigare och mer paradoxalt samband: Ju mindre man har av något desto större plats tar det. Det kan också gälla olika saker. Oro är ett exempel. För många – men inte alla – blir det lätt att ju mindre man har att oro sig för desto oroligare blir man. På ett liknande sätt kan det vara med kunskapoch insikter. Ju mindre man vet och ju mindre information man tar in desto hårdare framhärdar man i de åsikter man har.

 

Efter denna lilla allmänna filosofiska inledning påstår jag att det också kan vara likadant med uppgifter man har att utföra. I alla fall blir det (lätt) så för mig. Tidigare år när jag var yrkesverksam hade jag massor med uppdrag och uppgifter vare sig det var i församling, på stiftet, på folkhögskolan eller i församlingen igen. Olika saker trängdes i tidsutrymmet. Nu har jag nästan ingenting sådant, bara ansvar för Bibelstudier och samtal tillsammans ”värda” ungefär en kväll i veckan. Det lilla får stor plats, i alla fall mycket tid i funderingar och ältande över vägar att gå, saker att göra, vad som kan vara möjligt och vad som kanske är omöjligt. Hopp och inspiration finns i en intressant växelverkan med missmod och nederlagskänsla både rent generellt och i dessa Corona-tider.

 

Denna vecka – faktiskt ikväll – hade det om allt funkat varit Bibelstudiesamling i Älvsby församlingsgård kl 18.30. Någon i tjänst varande prästfigur hade haft nöjet och ansvaret. Men nu funkar det inte så. Coronan stökar till dessa fysiska möten liksom en massa annat. Att församlingen just nu har präster som inte är anställda tills vidare är en annan faktor.* Resultatet blir att jag, som när jag var i tjänst bland mycket annat hade att verka i studie- och samtalsverksamheten bland vuxna, fortfarande 2½ år efter pensioneringen harvar vidare med just de sakerna men nu bara en kväll i veckan och något litet får stor plats.

 

Vad har jag då gjort senaste tiden, i helgen och så här långt i veckan?

  • Jag har funderat på VAD studieverksamheterna kan tänka innehålla och HUR den skall se ut under våren som helhet, tiden fram till Påsk och speciellt fram till Askonsdagen. Svar på det har jag inte och skall inte ha själv. De som drabbas måste ges chansen att ha ett ord med i laget.
  • Igår SMSade jag till dem jag har telefon-nummer till om denna vecka.
  • Igår skrev jag både på församlingens Facebook-sida och i den öppna Facebook-gruppen Bibelstudium läsår 20/21 om den digitala samlingen tisdag kväll. Jag nämnde också saken på min egen Facebook.
  • Idag pratade jag in en ca 15 minuter lång film och publicerade den för gruppen – som nu har ca 30 medlemmar – samt nämnde saken på församlingens och på min egen Facebook-sida.
  • Som du ser, noble Bloggläsius, bloggar jag också i saken så att, tillsammans med det övrigt nämnda något litet får stor plats.

 

 


* Det finns präster och de som finns är förträffligt folk! Ingen skugga skall falla över dem! Dock är ett par ganska nyligen prästvigda och har då enligt alla regelböcker tidsbegränsade villkor för sin anställning. Fokus blir därför lätt på insatser som är för handen mer än funderingar om utvecklingen på lång sikt.


Kommentarer
Postat av: Tobbe

Ang böcker och bråte i garaget, som du inledningsvis nämnde, så gäller också: ju mer plats, desto mer har man. Pröva ta med Pia och alla grejer och stuva in det i en trea får du se!

2021-01-20 @ 05:44:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0