polarisarnas läge mm

Det gäller att betona rätt. Man skulle kunna tro att rubriken syftar på polarkalotten och vad som händer med polar-isarna där. Så är det inte. Det jag syftar på är läget för dem som har anställning på Polarbröds just nedbrunna fabrik här i Älvsbyn – alltså helt andra polarisar.

 

131 stycken varslades igår. Det är hela golvet. När och för vilka varslet leder till uppsägning är oklart men alla är varslade och fick info om det på förmiddagen. Klockan 13 var det dags för tredje skiftlaget att möta oss präster för någon form av debriefing-samtal. De andra två lagens samtals-tillfällen har jag berättat om.

 

Det var annorlunda jämfört med måndag denna vecka som var olika måndagen det brann. Nu var man nästan tillbaka på ruta ett. Men eljest då det på något vis var väntat. Vemod rådde med olika känslor, situationer osv beroende på ålder, kynne och annat.

 

Fackklubbens ordförande intervjuades i TV. OBServera var intervjun skedde och textremsan innan ljudet kommer. Klicka här.

 

I dagsläget är konsekvenserna för de direkta polarisarna och samhället som helhet svåra att överblicka – annat än att det är en käftsmäll för individer och hela konkarongen. Flyttar de unga nu? Hur attraktiva är 50+på arbetsmarknaden? Och var? Och...?

 

Folket är min profet lär den salvadoranske biskopen Oscar Romero ha sagt – han som mördades vid altaret av militärjuntans dödspatruller. Med folket menade han alla döpta som ju genom dopet fått Den Helige Ande. Anden talar till församlingarna står det i Uppenbarelseboken. Anden talar, profeterar, genom folket som är grunden för församlingen-Kyrkan. De kyrkliga hierarkierna och strukturerna skall ge akt på vad Anden säger.

 

Kyrkan måste göra ropet ur misären till sin bön sa han också, den där Romero. Det har jag vetat sedan jag var i El Salvador för många år sedan men har påmints extra om det nu. Det misären ropar skall Kyrkan i sin gudstjänst ge ord åt i bön. I gudstjänster och annars skall skall man be misärens människors böner eller de böner de miserabla skulle bett om de haft vett att be.

 

Ett sätt att ”få till” detta är att medvetet formulera om bönerna. Det kan handla om Syndabekännelser och annat men kanske främst om de så kallade förbönerna i gudstjänsterna. I Veckomässan igår kväll ändrade jag i den förbön som finns i (och enligt min mening alltid skall finnas i) Nattvardsbönen. Formuleringar som vi ber för dem som blablabla blev vi ber med dem som blablabla. Naturligtvis innehöll bönepunkterna andra od än blablabla.

 

Idag reste Primärhustrun och jag till fjälls. Vi är i Jäkkvik några dagar. Boken om Oscar Romeros förkunnelse är med och skall om-läsas.

Huset hemma bevakas av reslig granne.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0