vart tredje år

Facebook envisas med att – om datum stämmer – påminna om saker som jag nämnt för ett-två-tre-och-så-vidare år sedan. I morse fick jag på så sätt veta att det var för fem år sedan förra kyrkoherden Tomas Lång som det heter avskedspredikade i Älvsby kyrka. Han prästar numera i underställd befattning i Luleå Domkyrkoförsamling.

 

Jag tänker inte (här eller nu) analysera vad kyrkoherdeskiftet kom att betyda mer än att jag som då var komminister utan kyrkoherdeambitioner fick ansvaret för att söka uppehålla och vidareutveckla Bibelstudiearbetet och liknande för vuxna. Vad gäller det var och är jag ingen lathund. Drygt två år efter pensioneringen är det fortfarande något jag har fått förtroendet att bidra med. Jag skriver om saken då och då här på min blogg.

 

Idag på Tacksägelsedagen hade jag också fått förtroende men ett annat. Nu gällde det Högmässa i Älvsby kyrka. Jag skall strax ge dig,noble Bloggläsius, en liten inblick i vad min fusklapp för förkunnelsen innehöll.*

 

Vi var 21 personer i kyrkan där fem – två kyrkvärdar varav en på introduktion, vaktmästare, musiker och jag själv – kan anses vara ”bemanningen”. 16 andra alltså varav ett par konfirmander. Jag anade att det skulle bli en viss koppling mot framför allt Ovan-gelieträffarna och skrev därför detta som en egen minnesanteckning i mitt manus:

  • Med konfirmander är det så att dialoger från undervisningslokaler lätt ”följer med” in i kyrkorummer. Retoriska frågor blir inte retoriska utan får svar.
  • När jag hade mitt uppdrag på folkhögskolan gjorde jag samma erfarenhet. Klassrummens atmosfär följde med in i kapellet – främst för kapell-ovana.
  • Ovan-gelieträffarna” på onsdagskvällarna var annan vecka har från start förra hösten alltid inneburit samtal i kyrkorummet. Där har tankar, frågor och åsikter knådats med varandra.
  • Från och med i mars då Covid19 slog till i medvetandet har också det mer traditionella Bibelstudiet gått av stapeln i kyrkan. Jag kan känna att rummets karaktär och det vanliga beteendet där någon mån mattat av en del ”veteraners” diskussionsiver men också lättat på locket till att samtala fritt också där.
  • Flera av de som firar gudstjänst under Corona-tid finns med i de två numera kyrkoförlagda grupperna. Därför fick ”predikometoden” denna söndag bli samtalets och tankebytets metod, inte den förberedda monologens. Ett test.

 

 

De psalmer som sjöngs var 1, 62:1-3, 62:4-6, 709, 10.

Dagens huvudtext var Lukasevangeliet kapitel 19 verserna 37-40.

Efter Bön för barnen vidtog denna Beredelse:

 

Vad finns att tacka för hösten 2020?

jJag har ställt frågan i ett par grupper → lite småtyst denna Covid-höst.

Det har inte blivit krig...” kom i alla fall.

Detta visar på något jag börjat fundera över:

Fyllda brister som åtgärdas → tacksamhet & tacksägelse.

Utan brister men det ändå inte går inte riktigt som man vill → missnöje växer.

Vi behöver tänka. Se klart. Bekänna vår ofta bortskämda otacksamhet.

 

Predikan var ett försök till genuin dialog där och då. Jag ställde frågor och gav tid för svar som jag upprepade så att alla coronautspridda kunde höra. Med […] markerar jag tänke- och svarstystnaden.

 

Tre texter är lästa. Tankar? Ordet är fritt. […]

Evangeliet huvudtexten – en händelse? När-var-hur […] Typ Advent = när Jesus kommer..

Reaktioner? [...] Jubel men utan ordet Hosianna & knorr.

 

Varför är de glada glada? Där & då […]  Befriaren kommer..

Hur/Vad vet man? […] Jesus tog Kröningsvägen

 

Varför var inte alla glada? Där & då […] Jesus ankomst utmanar till avgörande, detroniserar ego, gör Gud > en själv.

 

När-var-hur kommer Jesus här & nu? […] Reaktioner – våra och andras? […]

 

Ankomst → reaktionen Tacksägelse heter på språket det skrevs på eukaristi. Ordet blivit namn på måltiden = Mässa/HHN där Jesus kommer, där bröd och vin blir hans kropp och blod. Med förlåtelse och Liv.

Vi sjunger ju om att han kommer i 709. Sker strax.

inbjudan & Utmaning. Jesus/Gud till oss. Dig → sjungare & mottagare.

 

Stoppkrafter finns. För egen del och andras. I texten såg vi sådana stoppare som inte bara inte sjöng utan åxå ville hindra andra. Jesus reaktion är glasklar: Om dessa tiger...

 

Han kommer, erbjuder, inbjuder och utmanar. Här och strax. Dig och mig.

 

Dialogen funkade. Alla gav sig inte in i samtalet men några. Och flera såg tänkande ut.

 

 


* Vart tredje år återkommer samma Bibeltexter för en viss söndag. Hårddiskkoll i Den här datorn → Dokument → Mina predikningar visade att tredje årgången på Tacksägelsedagen föll på mig 2014 och 2017. Jag kollade mina ”gamla predikningar” efter det att jag förberett färskvara för 2020.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0