distans-bibel 6 okt 20

I kväll 18.30 samlas alla som vill och kan till Bibelstudium i Älvsby kyrka. Ungefär samtidigt publicerar jag här på min egen blogg en ”lathund” att använda på annan plats och/eller på annan tid. Till detta inlägg här länkar jag på min Facebook.

 

Samma tid blir en näst intill helt likalydande text synlig på församlingens hemsida – här. Jag rekommenderar att man hämtar den PDF-fil man kan ladda ner därifrån. Den innehåller en mer mångordig återblick på de två tidigare träffarna i höst. Här på min blogg är dagens ”lathund” kortare då du, noble Bloggläsius, kan se i tidigare inlägg – distans-bibel + ett datum – vad som varit på tapeten i september.

 

För ikväll är denna bild viktig.

 

 

Temat för 6 oktober är: Guds förberedelse och effekten.

 

I många Biblar – men inte alla – finns längst bak ofta någon form av sammanställning över den så kallade ”frälsningshistorien”. Sådana tidsaxlar är bra. De länkar samman Guds historia för att förbereda sitt ingripande med den allmänna historien. I Judendom, Kristendom (och senare Islam) är detta viktigt. Guds umgänge med människor är inte främst tidlöst och abstrakt utan sker någon gång, någonstans och på nägot sätt. Det finns ett När, Var och Hur i vad Gud gör.

 

Tidsaxeln ovan ger många detaljer och mycket information samtidigt som en översikt. Den börjar det längst upp till vänster och låter sedan historien gå i kurvor. Olika färger betonar olika perioder eller skeenden och de vita linjerna anger vilka Bibelböcker som berättar det – oftast skrivna och sammanställda långt efter händelserna i sig.

 

Flödet från vänster till höger och sedan tillbaka åt vänster täcker det vi kallar Gamla testamentet. Observera att årtalsnumreringen inte har samma skala hela tiden utan ”glesar upp sig” allt eftersom tiden går.

I lite äldre Biblar fanns 39 så kallat kanoniska böcker som från början var skrivna på hebreiska. Med ordet kanoniska menar man ungefär rättesnöre, med auktoritet. Att det i det grå fältet i andra kurvan inte finns markeringar om böcker betyder inte att sådana saknas. I moderna och äldre Biblar finns 11 så kallade apokryfiska eller deutrokanoniska böcker – rättesnören i andra hand. Till dem finns inga hebreiska förlagor utan de skrevs direkt på grekiska strax före det att Jesus föddes.

 

Att Gud har umgåtts med människor genom historien gör att det finns en massa När, Var och Hur att ta del av. Vill man summera det hela kan man säga att Gamla testamentet riggar för Jesus genom att måla upp bilder av ledare (domare och kungar), budbärare (profeter) och offer (tempeltjänst och präster).

 

Därför läser man ett textavsnitt ur Gamla testamentet i gudstjänsten näst intill varje söndag.

 

Det oranga fältet nere till höger – observera den glesa tidsskalan – handlar om ”effekten” av allt Jesus gjorde och sade, främst hans död och uppståndelse. De personer Jesus utsett att representera honom berättade och skrev, först brev till de första kristna grupperna, sedan med start på 60-talet evangelier med urval av vad man brukade berätta muntligt om det som hänt 1-2 generationer tidigare. Sammantaget blev det 27 skrifter i ett Andra eller Nytt testamente som likt det gamla är Guds Ord, kanon, rättesnöre för lära och liv.

 

Nya Testamentets brev är alltså Jesus-representanternas post till andra troende där och då. Brevsamlingen i Bibeln börjar med Paulus brev i storleksordning och följs av epistlar skrivna av några andra av ombuden. I breven söker de tillämpa, undervisa och och vägleda sina adressater.

 

Som Epistel-text tjuvläser man i kyrkorna varje sön- och helgdag från den post dessa talespersoner med auktoritet sände till andra. Det görs för att bättre söka förstå ”Jesus-effekten” och kunna tillämpa den i vår tid här och nu. Naturligtvis behöver då texterna tolkas. Deras när – var – hur behöver flyttas till vårt nu – här – och samma eller liknade hur. Sådan tolkning sker bäst när man gör den tillsammans och samtalar om vad Gud har på hjärtat och genom Bibelns texter vill säga oss.

 

Lathunden” denna gång kom – freamför allt i PDF-versionen – att innehålla många ord, nästan ett föredrag med en hel del fakta. Kanske är det inte så mycket att samtala kring, mer saker som kan vara bra att veta. Mer finns naturligtvis. Om Bibeln, dess innehåll och vad det betyder finns en uppsjö av litteratur både i pappersformat och på nätet. De flesta Biblar har bra uppslagsdelar inbundna efter själva texterna – läsvärda! Speciallitteratur finns i hyllkilometrar.

 

Sök också gärna på nätet. Svenska Bibelsällskapets hemsida har mycket att ge – här. Söker man på Google kan man hitta både ved och kvist men om man till exempel skriver tidsaxel bibel och ser på bilder får man liknande uppställningar som bilden i denna ”lathund”. Rekommenderas.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Fascinerande bild! Ja ser det lite som att bilden motsvarar vår värld tre rumsdimensioner och för Gud är den fjärde dimensionen, tiden, likvärdigt so Han står över tiden.
Något helt annat i denna insändarförsök till Sändaren:
Läser med förfäran Jonatan Sverkers artikel på s. 5 i Sändaren 41/2020 där det redogörs för hur Israel stödjer Azerbajdzjan i den uppflammande konflikten med Armenien. Jag saknar dock en hänvisning till att Israel då sviker folket som tillsammans med andra minoriteter utsattes för Förintelsens föregångare, folkmordet ”Seyfo” genomfört av Turkarna under första världskriget. Obegripligt!

2020-10-08 @ 09:12:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0