var är den?

Detta inlägg är en snabb-bloggning i ett helt annat ämne än vad som finns i de nyss färdigställda fusklapparna för gudstjänsten i Älvsby kyrka söndag 8 november. Om gudstjänsten kanske jag återkommer. Kanske kommer jag åxå att blogga om att Biden vunnit men just nu gäller det något helt annat.

 

 

Vart har jag gjort av den?

Vem har snott den?

Om så: Varför?

 

I morse påminde Facebook mig att jag detta datum för fem år skrev att jag var på väg till Älvsby församlingsgård för en heldag med komfirmander. Vad som var min uppgift den gången minns jag inte men att saken var helt naturligt. Jag var ju komminister då. Rejält med arbets- och engagemangstid var vikt just för Undervisning främst (men inte enbart) bland konfirmander och ungdomar. Rimligen gick jag därför med lätta steg.

 

Stegen var inte tyngre idag när jag nästan skulle göra samma sak. Förkyld kollega – inte Covid! – innebar att jag fått frågan om att göra en två-timmars-insats med årets alla konfirmander när de hade en heldag. Det jag ombads göra var att snabbt och på enkelt vis berätta om Bibelns uppbyggnad och tillkomst.

 

Sjuk kollega, viktig målgrupp, angeläget ämne. Klart jag tog ett återfall.

Saken är dessutom att jag inte behöver – kan låta som skryt men är sant – någon startsträcka alls. Jag kan ämnet och kan skjuta från höften vare sig det handlar om en knapp timme som idag eller fyra på raken. 42 år som präst och en massa erfarenhet inte minst från tiden på folkhögskolan gör att jag kan köra.

 

Jag tog fram min rygga och la ner min Bibel – alltid bra att ha med. Mitt Nya testamente på grekiska flyttade jag från skrivbordet ner i samma säck i tanken att de små oskyldiga liven skulle kunna få se de krumelurar som bland annat berättelserna om Jesus är skrivna med. Nya testamentet är inte en hel Bibel så jag vände mig till bokhyllan och trevade efter mitt Gamla testamente på hebreiska.*

 

Boken stod inte att finna! Min förvåning är enastående.

 

Vart har jag gjort av den?

Att tilltala Primärhustrun med orden Har du sett min Biblica Hebraica? är meningslöst. Att något sådant finns och kanske även i hennes hulde makes ägo kan hon nog ana men knappast mer. Att hon skulle ha försökt läsa i den eller bara flyttat den är en helt osannolikt.

 

Vem har snott den?

Jag ställde mig frågan men kunde inte få fram en lista över ens en enda misstänkt. Vi har inte haft något inbrott och även om så skulle ha varit gissar jag att tjyvarna inte greppat den klenoden utan valt något annat.

 

I en kollegas – den sjukes – arbetsrum på Pastorsexpeditionen fanns i alla fall hans exemplar. Jag kunde visa tonåringarna också hur den texten ser ut.

 

Var är boken?

 

 


* Den volymen ligger inte på skrivbordet. SÅ djupborrande hanterar jag inte de texterna. Den finns hyllställd utifall att.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0