glädjeämnen (?)

Natten mot söndag bloggade jag om den förlorade boken. Jag har försökt smit-spåra den både när och fjärran, gjort listor (korta) över misstänkta lånare eller snattare. Lokala kyrkoherden tillfrågades men kunde avfärdas. Till södra Sverige avflyttad komminister likaså med samma resultat.

 

Två alternativ återstod att beakta.

Kan det vara så att något av barnbarnen i ganska späd ålder kånkad omkring farfars-morfars bok i fastigheten och sedan helt omedvetet lagt den på något helt osannolikt ställe? Eller är den av mig glömd och av mig eller någon annan undanställd på obskyr plats i Församlingsgården eller – mindre sannolikt – på Älvsby folkhögskola?

 

Jag väntade med frysboxen och förvaringslådorna för Lego och andra leksaker. Man måste OBServera att det rör sig om flera stycken i flera rum! Lättare var att inleda det mer noga letandet på Pastorsexpeditionen dit jag idag också hade ett annat ärende. En bit ner i en hög (av mig kvarlämnade) papper låg den! Den var förlorad men är nu återfunnen likt pojken i Lukas berättelse om Jesus kapitel 15. Glädje råder också i vårt hus!

 

Under helgen var barnbarnet Ava här utan sina föräldrar. Full fart och friska fläktar! Ett litet smolk i bägaren var väl att jag – hennes morfar – också ”jobbade” en del vilket jag berättat om. Hur som helst en massa glada skratt och lustiga aktiviteter. Lilla Ava är rörlig så viss smit-spårning blir aktuell.

 

Ett annat glädjeämne är valet i USA – faktiskt. Bra är både att det fick ett resultat och resultat det fick. Att den slagne sittande presidenten flyr fakta och söker smit-spåra ut hela frågan med svammel och konspirationsteorier är bara SÅ patetiskt – om än inte helt oväntat. Det jag stilla undrar är om hans och hans hejdukars agerande är lynnigt och spontant eller ett planerat strategisk agerande från den extrema högern.

 

Idag kom skärpta råd från Folkhälsomyndigheten för Region Norrbotten fyra veckor framåt. Coviden ökar framför allt i kuststäderna medans inlandet är om inte helt fritt så ialla fall hyfsat stabild. Igår hade Älvsby kommun 5 personer som testat positivt och ingen av dem på sjukhus eller äldreboende. I Luleå och framför allt Piteå löper smittan amok på annat vis om man ser till innevånarantal. Förra veckan var det på detta vis: Arjeplog 0, Arvidsjaur 1, Boden 88, Gällivare 16, Haparanda 35, Jokkmokk 1, Kalix 11, Kiruna 15, Luleå 231, Pajala 2, Piteå 130, Älvsbyn 5, Överkalix 3, Övertorneå 0. Blandat glada och sämre fakta.

 

Om Övertorneå kan förresten sägas att Lärarförbundet gjort mätningar. Kommunen vann tävlingen Bästa skolkommun 2020. Bland de 10 bästa kommunerna är faktiskt 4 stycken Norrbottniska: 1 Övertorneå (31), 4 Arvidsjaur (131), 7 Piteå (27), 10 Älvsbyn (8). Siffrorna inom parentes är förra årets ranking. Bra resultat!*

 

Det är minusgrader ute nu och skall komma regn. Varning för glatt före!

 

 


* Primärhustruns uppväxtkommun Tierp föll två placeringar – från 288 till jumboplatsen 290.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

* Primärhustruns uppväxtkommun Tierp föll två placeringar – från 288 till jumboplatsen 290.- Under min studietid i Uppsala lärde jag mig att svalorna flyger upp och ner över Tierp för att slippa se eländet... ;-)

Svar: När jag hörde det var det kråkorna. Annan läsart.
Dessutom var det så - 70-tal - att om och när man skulle köpa tågbiljett till Tierp där tågen då stannade utbröt alltid ett glatt tumult bland de SJ-anställda. ”Tierp! Varför? Vad ska du där att göra?” Eller: ”Kom och kolla grabbar! Här är en som vill ha biljett till TIERP!” Jag mötte attityden både i Uppsala och i Luleå så jag gissar att det var en jargong i företaget.
Stig Strömbergsson

2020-11-11 @ 15:18:06
Postat av: Thorsten Schütte

Nu dras coronasnaran åt även i Sala. Gudstjänster bara på nätet :-(
Om coronaråd:
https://www.salaallehanda.com/artikel/insandare-moralkakor-hjalper-ej-i-langden

2020-11-14 @ 11:31:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0