kristna linjen om israel

Det är 1 maj idag. Det är en dag för åsikter, viljor och värderingar.

Det är en dag att lansera, diskutera, argumentera och agitera.

 

Mitt första bidrag på denna min privata blogg är en egen översättning av ett uttalande sista april från något som heter Kairos Palestine. Jag gjorde översättningen genom att låta Google göra grovjobbet och sedan slipa det till vad jag tycker är bättre och rättare svenska. På engelska kan det läsas här.

 

Men innan du läser vidare, noble Bloggläsius, behöver du kanske veta vad Kairos Palestine är. Det finns svenska ”debattörer” som medvetet sprider fake news om att det skulle vara frågan om en antisemitisk och ersättningsteologiskt gräslighet. Egenligen är det något helt annat – jag påstår den kristna linjen om israel. Jag börjar därför med informationen i slutet av artikel.

 

Kairos Palestine”, den mest omfattande palestinska kristna ekumeniska icke-våldsrörelsen, är baserad på Kairos Palestine-dokumentet A Moment of Truth. Det lanserades 2009 och slog fast att de palestinska kristna är en del av den palestinska nationen, kräver fred och att allt lidande i det heliga landet ska upphöra genom arbete för rättvisa, hopp och kärlek. Dokumentet spänner över hela den kristna gemenskapen och är godkänt och undertecknat av alla historiskt erkända palestinska kristna organisationer.

 

 

 

 

Så till uttalandet Valborgsmässoafton 2020:

 

 

Ödestigra konsekvenser av Israels ”koalitionsregering”

 

Låt mig slippa dina psalmer,

jag vill inte höra ditt strängaspel!

Men låt rätten välla fram som vatten

och rättfärdigheten som en outsinlig ström!

(Amos 5: 23-24)

 

Styrelsen för Kairos Palestina slår larm om konsekvenserna av det tredje misslyckade israeliska valet på mindre än ett år. Koalitionen som blev resultatet tillträdde 20 april 2020 och är en kombination av två av partierna längst till höger – Bennie Gantz's Blue and White och Benjamin Netanyahus Likud – och en uppgörelse som direkt hotar palestiniernas frihet, hälsa och mänskliga rättigheter.

 

Beskrivet som en "akutregering" för att ta itu med effekterna av COVID-19, och under skyddet av ett så kallat "coronavirus-kabinett", har staten Israel stärkts i att fortsätta sin politik med rivning av hem, nedläggningar, arresteringar, sätta barn i fängelse och våld från bosättare.

 

Dessutom:

  • Som ett resultat av det politiska arrangemanget gav Gantz upp sitt kampanjlöfte om att ändra Israels Nation-State Law som legaliserar institutionell diskriminering i Israel, East Jerusalem och Västbanken.
  • I avtalet om gemensam regering avstod Gantz sitt löfte att inte fortsätta annekteringen på Västbanken utan internationellt samförstånd, och gav Netanyahu fritt att fullfölja sitt långvariga löfte om att annektera betydande delar av Västbanken redan 1 juli.
  • Fast ”akutregeringen” bara får ta upp lagstiftning som rör koronaviruset, enades man om att göra undantaget att överväga lagstiftning som relaterar till President Trumps så kallade Deal of the Century.
  • Enligt internationell lagstiftning har en ockupationsmakt mandat att se till hälsa och välfärdför de ockuperade, men bristen på medicinska förnödenheter, den fullständiga blockaden av Gaza, Israels kontroll över den palestinska ekonomin, kapning och stöld av palestinska skattepengar samt ökade restriktionerna för rörelse utsätter palestinierna för större risk att drabbas av COVID-19.

 

Under de senaste åren, särskilt under både Trumps och Netanyahus regeringar, har grunden för fredsprocessen mellan palestinier och israeler saboterats av de olika policyer och tillkännagivanden som bägge administrationerna ensidigt antagit. Den aktuelle uppgörelsen är bara ett drag i detta. Samtidigt som vi ser att ekvationen ”land för fred” har tappat sin trovärdighet och nu ser omöjlig ut för en lösning med två stater, är vi i Kairos Palestine engagerade för att vårt folk och våra kyrkor ska fortsätta kämpa för värden som skapar fred. Jämställdhet och Rättvisa är vår fyrbåk.

Därför uppmanar vi alla kyrkor att stödja dessa värden på alla sätt. Vi uppmanar dem att säga nej till orättvisa i samband med olagliga politiska beslut, och att fortsätta bygga för en framtid i detta land med jämlikhet mellan alla folk, oavsett vilken politisk ram det i slutet leder till.

Vi kämpar för demokrati och de naturliga mänskliga rättigheterna i detta land, att inga människor skall leva under ockupation, diskriminering eller belägring, att människor skall få åtnjuta självbestämmande utan att det påverkas av deras religiösa, nationella eller etniska ursprung. Detta land har välsignats av dess mångkulturella, multireligiösa och multinationella identitet och så ska det se ut i varje lösning.

 

I denna kamp uppmanar Kairos Palestine människor av tro och alla med samvete runt om i världen att:

  • Verka för att era valda företrädare håller staten Israel ansvarig vad gäller internationell rätt och mänskliga rättigheter;
  • Kräva att era regeringar inte erkänner Israels annekteringar av Östra Jerusalem och Syriska Golan, att era regeringar uttrycker missnöje med Israels ytterligare planer på annektering och att era regeringar pressar Israel med konkreta åtgärder för att följa internationell lag och FN: s resolutioner. Alla vet vad som som ankommer på israeler och vad på palestinier. Tydliga beslut har redan fattats i FN. Varför fortsätter man vänta med att tillämpa det som redan är beslutat? Gör bara vad ni bestämt. Vidta konkreta åtgärder som tvingar Israel att följa era egna beslut.
  • Skydda palestiniernas – och alla människors – rätt att göra motstånd, inklusive bojkott, icke-investeringar och sanktioner till dess Israel uppfyller sina skyldigheter som ockupationsmakt.

 

Vår maning har sitt ursprung i det som beskrivs i Kairos Palestine-dokumentet som ”kärlekens logik” – en oro för bägge folkens liv och framtid med ett fast hopp om en dag då både förtryckare och förtryckta skapar ett nytt samhälle för alla i landets.

 

Underttecknat av styrelsen för Kairos Palestine.

 

Så nu vet du, noble Bloggläsius, hur den kristna linjen om israel ser ut.

 


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Ödets ironi: tillträdde 20 april = Adolf Hitlers födelsedag. Och de politiska krumbukterna i att ett antal länder som t ex Ungern och Israel använder Coronan som en förevändning för att flytta makt från parlamentet till regeringen förskräcker, parallellerna till Hitlers "Ermächtigungsgesetz" efter Reichstagsbranden februari 33 är bara alltför tydliga!

2020-05-01 @ 18:31:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0