islam i sverige

Jag visste det inte.

Men nu vet jag nåt jag inte visste.

Orsak? Jag har läst en bok. En bok till.

 

Så jag sätter mig vid datorn för att författa meningar om något jag vetat en del om men också haft förutfattade meningar kring. Jag har läst en informativ bok som reder ut begrepp samtidigt som den krånglar till det man trodde man visste – egentligen tecknet på att det är en bra bok.

 

Den bra-iga boken är Islam i Sverige de första 1300 åren skriven av religionsforskaren Simon Sorgenfrei. Det är Myndigheten för stöd till trossamfund som gett ut den i avsikt att informera.

 

Jag blev informerad!

 

Visst visste jag att en del vikinganordbor redan innan Sverige blev Sverige vid vistelse i Särkland både mötte och bedömdes som sluskar av bildat folk från den muslimska världen. Därifrån och via mellanhänder förde våra fläskätande förfäder hem en massa kufiska mynt och andra arabiska och persiska grejer. Första kontakten var alltså för 1300 år sedan ungefär. Det visste jag.

 

Visst visste jag också att från och med arbetskraftsinvandringen på 1960-talet och senare blivit så att många muslimer kommit för att permanent vistas i landet. Jag visste att man kan vara viss om att Islam är och kommer att permanent vistas som en del i det svenska samhället och kulturen.

 

Visst visste jag också att om visserligen många är muslimer så är de vist inte av samma sort. De utövar inte muslimsk tro i samma grad och på samma sätt, är i olika grad sekulära och kommer från olika ursprungsländer och talar olika språk förutom svenska. Visst och sant.

 

Visst visste jag en del innan men då jag inte är en sådan som medvetet vill hålla mig okunnig för att ur den positionen tro mig veta bäst skaffade jag boken som jag nu plöjt. De 300 sidorna har gett massor med information och vissheten om hur mångfaldigt och sammansatt – för mig som utomstående rentav krångligt – det är, detta med Islam i Sverige.

 

Det är alltså en läsvärd bok!

Den var inte dyr heller – 195 slantar plus frakt från den historiska bokklubben Clio – här.

Ännu billigare kan den beställas från Myndighetens hemsida – här. Där kan man till och med få den för inga penningar alls om man gillar pdf-filer.

 

Visst är det bra att det inte finns några skäl att hålla sig oviss?


Kommentarer
Postat av: Sämst i klassens bästa kompis

Författaren köpte The Yiddish policemen's Union av mig på Bokbörsen för några år sen. Den borde du också läsa. Handlar om hur de europeiska judarna efter kriget fick en bit av Alaska som snabbt blev en blomstrande storstad men haken var att de bara fick nyttja marken i femtio år. Boken tar vid där tiden börjar rinna ut och befolkningen planerar för framtiden.

2020-05-17 @ 22:09:38
Postat av: Thorsten Schütte

Boken ovan påminner om den (radiodokumentär i vintras) sanna historien om samer som introducerade framgångsrikt modern renskötseln i Alaska, fick stor ekonomisk framgång. men sedan genom ett pennstreck som gav indianerna ensamrätt på renskötseln, blev av med sin försörjning. En tragedi.

2020-05-18 @ 17:39:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0