ett par bra länkar

Jag tillbringar inte så väldigt mycket tid på nätet, inte ens kylslagna dagar i Coronatider. Man kan göra annat som att läsa böcker – typ. Men en del blir det. Fynden blir av blandat slag. Ett par tre fyra ting har jag som kanske leder till något här på bloggen men bara kanske. I alla fall vad gäller alla. Två kommer här. Saker jag noterade onsdag förmiddag men inte hunnit med att berätta förrän nu.

 

Det görs gudstjänster och andakter och allt möjligt i tanken att folk via datorer eller telefoner skall få sig något gudeligt till livs. Jag snokar inte genren men snubblar i alla fall ibland över något. Nu har jag slagit i något väl värt att både snubbla över och ramla in i men först lite (nostalgisk) bakgrund.

 

Älvsby folkhögskola drivs Svensk-kyrklig regi. Vad jag fattat kallas regin inte längre för huvudman men det är i alla fall Luleå stift som i någon mån spelar den rollen förutom skolans egna stadgar. Det är alltså en kyrklig folkhögskola och ett tecken på den saken är att man har en tjänst som kombinerar att vara präst och lärare. Det är inte enda tecknet utan ett av dem. Jag hade det uppdraget från hösten 1996 tilloch med 2012 – ungefär.

 

Ett annat tecken är att skolan har ett kapell och att de som önskar av personal och elever samlas till morgonbön 08.10 varje måndag till fredag. Den morgonbönen kan man från och med denna vecka och förhoppningsvis ända till vårterminens slut anluta sig till via skolans hemsida. Det man då möter är något lågmält som samtidigt är laddat med kvalitet:

 

Man hälsas välkommen. Det tänds ett ljus som sedan är i bild hela tiden, ca 5 minuter. Andakten består sedan inte av det som är så vanligt: en människa säger något om Gud till andra människor. Tvärtom. Visst är det en människa som leder men innehållet är att vi människor säger något om människor till Gud. Bön och förbön alltså! Med text inlagd i bilden.

Det är först en allmän bön med tack för den nya dagen. Sedan sedan förbön som är lite olika för olika veckodagar och rör sig om skolans elever i olika grupper, dess personal, den kristna Kyrkans olika verksamheter och motsvarigheter i samhället. Sist – fortfarande i riktningen människors ord till Gud en varje dag likartad förbön för olika saker och sist Herrens bön.

Välsignelsen har motsatt riktning. Den är Guds ord riktade till oss. Så är det också med den avslutande Bibelläsningen av en av den gångna helgens texter som något att” ha med sig” och ”gå på” under resten av dagen. Andakten är torr, innehållsrik, stabil och lätt att lära in. Du hittar den här.

 

Nätaktiviteterna ledde också hit – till ett blogginlägg. Han som skriver gör det varje dag. Han är lite ojämn i kvaliteten men dagens analys var briljant. Ta del av den men hoppa över hans lilla påhopp på en annan person. Det är lite onödigt i en i övrigt knivskarp text.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0