distans-bibel 5

När denna text poppar upp är klockan 18.30 tisdagen den 19 maj. Idag på förmiddagen skickade jag ett SMS till dem som brukar möta upp för Bibelstudium i Älvsby församlingsgård tisdagar i udda veckor klockan 18.30. Jag lade ut ganska exakt samma meddelande på församlingens Facebook-sida.

 

Nu kommer en ”lathund” för distans-bibelstudiuma likt de för två, fyra och sex och åtta veckor sedan med en kort introduktion och en del frågor att fundera kring för det sista inplanerade Bibelstudiet denna vår. Jag/vi/de som är i Älvsby kyrka samtalar där och hemifrån kan man dela med sig av tankar, undringar, åsikter osv om själva textavsnittet och annat genom att från 18.30 till ungefär 20.30 skicka ett SMS till 070-6862466 – jag har alltså telefonen igång. Annan tid kan man kommentera här på bloggen.

Vemsom helst – inte bara dem som brukar vara med på tisdagskvällarna – är givetvis välkomna att använda ”lathunden” och ge kommentarer också när som helst efter 20.30 den 19 maj 2020.

En sak: Min blogg är inte en officiell församlingsblogg. Den är en privat och personlig blogg för åsikter, tyckerier och exponerad kreativitet kring allt möjligt. I Coronatider lånar jag ut den för försöket med distans-bibelstudium. Om det blir fler gånger och då kanske på annan plats på internet får framtiden utvisa.

 

 

LATHUND den 19 maj 2020 för distans-Bibelstudium kring Andra Petrusbrevet kapitel 3.

 

1. En kort inledning

Hela tiden efter nyår har Jesus-ombudet Petrus brev varit på tapeten när man samlats för att läsa och samtala kring Guds Ord. Fem träffar hann det bli innan Covid19. Att flera som brukar komma är i riskgrupp har sedan inneburit att betydligt färre varit med rent fysiskt och att de som varit hemma fick tillgång till en ”Lathund” för egen läsning och eftertanke. På så sätt avlutade vi genomgången av Petrus första brev.

Petrus andra brev som vi sedan tog oss an väldigt olikt det första vad gäller språk, ordval, grammatik och sådana saker  men innehållsligt står det inte i motsättning till det första. Det är skrivet för att hjälpa dem som tror att stå emot falska läror och oetiskt liv inom den kristna gemenskapen. Vi vet inte exakt vilka de var eller var de levde men det mest troliga är att det rör sig om ganska små grupper – 20-50 personer? – i nuvarande Turkiet som får brevet uppläst för sig. Gemensamt för dem är att de satt tro till Jesus. En del av dem tillhör områdets judiska minoritet med sina skick och bruk och andra, kanske de flesta, kommer ur den mer majoritets-hedniskt-grekiska miljön med dess värderingar och etik. Brevet vill uppmuntra tro, främja utveckling och varna för faror.

 

2. Läs nu kapitel 3. Läs det en gång till högt för dig själv – och kanske någon annan.

 

3. Som tidigare: Först Aha och Åhå. Låt detta ta en stund. En kvart, 20 minuter.

Kom någon Aha-upplevelse? Var det något du tycker texten säger till dig, något du tar fasta på, tycker är viktigt? Som fick dig att om inte hojta så i alla fall säga just Aha! Dela det gärna dina Aha! som ett SMS eller som kommentar nedan.

Suckade du något Åhå! Vad är nu detta? Det är lite motsatsen till Aha, saker man undrar över, vill ha belyst, fråga om eller diskutera, rentav invända mot. Och samma sak: dela dina Åhå som SMS eller kommentar.

 

4. Några andra tankespår.

  • OBServera och försök lägga märke till vilken avsikt Petrus anger för sitt skrivande! Det syns tydligast i verserna 1-2, 11, 14 och 17-18. Formulera om hans avsikt eller avsikter med egna ord.
  • De troende som får brevet mötte hånfullhet och ifrågasättande. Då Petrus i brevet tidigare skrivit om problem inom de troendes krets torde det vara så nu också. Det rör sig alltså om hån och ifrågasättande främst inom församlingen, inte kritik utifrån.Det som då gällde var Jesus uteblivna återkomst.
    Finns hånfullheter och ifrågasättanden idag? Inom? Utifrån? Kring vad – kanske inte bara att domen dröjt? Hur hanterar vi det?
  • För att nå sitt syfte bygger Petrus sitt resonemang på den världsbild folk hade som var präglad av vad man då visste om naturen och av Gamla testamentets berättelser om floden och annat. Blir det annorlunda nu när vetandet och världsbilden är en annan? I så fall: Hur?

 

Till sist: Be din aftonbön – för gruppen, församlingen, landet, världen och annat!

 

 

 


För kännedom:

Texten i SMS-meddelandet till deltagarna var den som nu kommer och innehåller också en del framtidstankar om sommaren och hösten.

 

Bibeldeltagare 19 maj, vecka 21 – och andra.

I kväll blir det likt hur det varit de senaste två gångerna. Vi som inte är riskgruppare har Bibelstudiet i kyrkan där vi kan sitta lite glest. 18.30 har vi en kort Andakt och samtalar sedan på "Bibelstudievis" utifrån Andra Petrusbrevets sista kapitel.

Som de senare gångerna kommer jag ungefär kl 18.30 på webbsidan stigstrombergsson.blogg.se att under rubriken ”distans-bibel 5” publicera en "lathund" för hemma-funderingar.

Denna Bibelstudiesamling är den sista inplanerade denna vår. Terminen blev helt annorlunda på grund av Covid19 och vi har inte mötts som vi brukar. Över huvud taget har Corona-pandemin ändrat en massa saker framför allt för de som är 70+.

Vad gäller hösten har jag och Anna-Karin kommit överens om att Bibelstudiet startar vecka 37, tisdag 8 september 18.30. Om det då blir ”som vanligt” eller ”som vår-igt” går inte att säga nu mer än att när det startar så följer vi och församlingen rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och andra som vet och begriper.

Om sommaren kan sägas att församlingen fortsätter att fira gudstjänster i (eller när vädret tillåter utanför) kyrkan söndagar kl 11 samt Veckomässa onsdagar 18.30. Efter Veckomässorna ca 19.15 blir det varje vecka möjligt med ”Sommar-snack i kyrkan” kring något tema eller vad de som är där vill samtala om. Det är då öppna sammankomster som liknar de ”Ovangelie-träffar” som varit veckorna med jämna nummer denna Corona-vår.

Friska och icke-riskisar kan alltså ikväll mötas i kyrkan. Andra kan läsa och be där de är. ”Lathunden” kan man använda närsomhelst. Ur min synvinkel är det helt OK om man vill sprida denna information till andra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0