coroniskt siffernisseri

Den svenska kvinnan är lätt låghalt och bär en höna under armen.

 

Den slutsatsen visar att siffror och statistik alltid är intressant. Pappan till den var en komiker som för flera år sedan när han gjorde stand-up använde Svensk Statistisk Årsbok som källmaterial. I den noterade han att det i landet fanns ett visst antal höns, att det fanns ungefär lika kvinnor och att kvinnoben till antalet var nästan det dubbla. Slutsatsen ovan blev given.

 

I Covid19-tider haglar siffror från alla håll och kanter. Med dem kommer funderingar, frågor, slutsatser, teorier och spekulationer. Antalet diagnostiserade ges på daglig basis liksom hur många som intensivvårdas. Lite eftersläpande kommer antalet döda. Man visar skillnader i var folk bor, hur gamla de är och antalet hannar och honor. Klockan 14 varje vardag visar TV2 experter som berättar och journalister som frågar – ibland dumt – om framtiden, längd på resor och semesterplanering. Dock har man ännu inte på någon presskonferens, inte ens på sociala medier, kommit in på den viktiga frågan om hur det blir med Surströmmingspremiären. Jag väntar.

 

Idag läste jag – i ett socialt medium – resonemang om den så kallade överdödligheten i denna pestens tid. Hur stor är den – egentligen?

Jag tycker frågan är viktig och intressant. Dödligheten i själva livet är 100%. Det står utom allt tvivel men statistik visar att det är ungefär 90.000 svenskar som dör varje år och att resten får vänta på sin tur. Man kan också statistiskt se när under några ”normalår” hur många som dör, i vilka åldrar och av vilka kön, av vad och var. Av sådana uppgifter kan man alltså sluta sig till om det i vår varit en överdödlighet och i så fall hur stor. Att det tydligen inte dött fler än vanligt blir då en intressant uppgift att fundera kring. Och dra slutsatser av.

 

En del menar att alltsammans bara är hysteri och att alla begränsningar är onödiga eller verkningslösa. Pandemin är inget och mitt behov att få gå ut och ta en öl är allt! Inte sällan – nu tänker jag på de amatör-epidemologer som i vårsolen skjutit upp som krokusar– märks attityden att ”experter” behöver man inte lita på och att ”beslutsfattare” bara vill göra det svårt för folk. Tragiskt men ganska naturligt att man reagerar på det viset om man är en som misstror allt och alla och väljer att vara iförd foliehatt och faktaresistens för att medvetet hålla sig okunnig för att veta bäst.

Ganska kokko-bäng enligt min mening.

 

Det finns mer finstilta som inte är riktigt så kokko-bänga. Dessa kan tvärtom vara kunniga och briljanta experter inom något eget speciellt fält men kanske där ha hamnat i opposition. Andra personer, folk som de menar har foliehatt och faktaresistens, har makten och bestämmer. Själv är man i opposition med följden att man ibland över-oppositionerar och ifrågasätter vad som helst som kan uppfattas ”komma uppifrån” från myndigheter och experter.

 

Enligt coroniskt siffernisseri är det i dessa tider än så länge underdödlighet jämfört med tidigare vårar. Sug på den – underdödlighet. Det betyder naturligtvis inte att inskränkningar och restriktioner varit och är onödiga. Tvärtom! Åtgärderna och följsamheten för dem är verksamt. Tvätta händer, hålla avstånd och annat knäckte säsongsinfluensan och vinterkräksjukan som grasserade i fjol samtidigt som Covid19-smittan hållits nere under sjukvårdskollapsnivån – såhär långt.

 

Det kommer en tid då man skall utvärdera, analysera och försöka förstå.

Då skall man se var eventuella felbedömningar gjordes och av vem.

Då skall man ställa arbetsgivare till ansvar för att äldreboenden och annat inte utrustats och bemannats så att folk kan vara trygga.

Då skall man utkräva politiskt ansvar för privatiserings- och marknadsanpassningarna av trygghetssystemen.

Då skall man anklaga och döma fuskare som falskpermitterar för att få statliga – våra! – pengar.

Då skall man offentligt skämma ut ockrarna och flå demmed en slöskridsko – de som vill tillskansa sig bidrag samtidigt som man delar ut miljarder till aktieägare.

Då skall man...

 

Jag hoppas, noble Bloggläsius, att det blir sådana följder av allt coroniskt siffernisseri vi nu ser och samlar på oss samtidigt som vi – som kanske är eller inte är experter inom andra fält – lojalt och uthålligt följer vad de som vet något om virus och pandemier säger.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Håller helt med om Dina Då... satser!

Man får inte glömma att Mellansverige och Belgien hade sportlov v 9 och "duschades" vid dess slut med återvändande snörvlande och hostande skidturister från båda delar av Tyrolen, den österrikiska och den i Italien "felparkerade". Med detta sagt är situationen här i Sala förfärlig, var i Gudstjänst i Kristina Kyrka i Sala i söndags, det lästes upp 16-17 namn av avlidna under veckan, annars brukar det vara högst en handfull. En av de avlidna är en grannfru som fört i februari hamnade på demensboendet. Enligt Sala Allehanda på nätet har t o m 3/5 21 personer i Sala dött av covid19, av dem 20 på äldreboende. Redan med dessa gamla siffror ligger Sala kommun i antalet döda/miljon över värstingen Belgien.

2020-05-13 @ 11:17:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0