lulebiskop i knipa

Som jag sagt tidigare ”annonserar” jag mina blogginlägg på Facebook, både i så kallade uppdateringar och som händelser. Där ser jag att en del ser att jag bloggat och kanske tar beslut om de skall åtminstone börja läsa på bloggen.

 

Får då den rubrik jag satt någon effekt? Leder lulebiskop i knipa till bortval eller tillslag? Skapar den nyfikenhet och förväntan eller bara en känsla av kyrktristess? Jag vet inte men dristar mig ändå att påtala vad jag i dessa yttersta tider kan ana som lulebiskop i knipa som det gäller att välja rätt eller fel i, tala klartext om eller slingra sig ur.

 

För ganska många år sedan var den dåvarande biskopen och ungdomskompisen Hans Stiglund i liknande knipa just denna tid på året. Luleå toppade tabellen i vad som då kallades Elitserien i hockey. Skellefteå låg strax efter. Under Internationells konferensen i Skellefteå frågade jag honom i ungefär dessa ordalag:

 

Jag kan fatta att du kan vara kaxig när du träffar de andra biskoparna. Två topplag i sitt stift kan ingen annan stoltsera. Det jag undrar är vilket av de två hockeylagen du som gammal spelare och hockeyentusiast hejar på?

Det kan vara en lite känslig fråga! svarade han. Lite av ett dilemma. Jag brukar klara mig ur det med att leende hävda att hjärtat nog ändå mest klappar för Asplöven*.

 

Tabelläget i vad som nu heter SHL är likt vad som då var. Luleå toppar med 97 poäng, Skellefteå är tvåa med 86. Sedan kommer ett mellan- och sydsvenskt moras från 84 och nedåt. Därför ser jag en lulebiskop i knipa och som självutnämnd representant för en vetgirig allmänhet frågar jag:

Vilket av de två lagen har Åsa Nyströms sympatier?

Hennes dom kan innebära ett kapitel för sig.

 

Egentligen är hennes knipa värre än företrädarens. Skulle hon med rötter i Umeå smita undan med att hävda Björklöven kan hon bli helt rökt i Norra Västerbotten. Enligt folkloren finns fortfarande Skellefteåbor som minns den gamla rivaliteten så kraftfullt att de som bil- eller bussburna passagerare när de på E4-an tvingas åka genom stan väljer att blunda.

 

Motsvarade rubriken lulebiskop i knipa förväntan? Eller?

 

 


* Asplöven är laget i Haparanda där Hans växte upp och spelade juniorhockey – om jag fattat rätt. Han blev sedermera kyrkoherde där och var då också som hockeypappa ordförande för ungdomssektionen i klubben. Det var från allt detta hedervärda han kallades till biskopsstolen i Luleå. Tilläggas kan att när vi några säsonger senare tillsammans med ett par andra präster var på derby i Luleå avslöjade han med både jubelrop och stönanden att Norrbotten är Norrbotten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0