lite återfall

Om man läser min blogg eller i övrigt känner till mig och mitt (vilda?) leverne vet man att jag inte längre har någon tjänst i kyrkan. Jag är ju pensionär – typ. Men en pigg sådan vandrande i vårvintersolen.

 

På Älvsby församlings hemsida under rubrikerna Personal och Präster står om mig: Pensionerad präst vikarierar i vissa arbetsuppgifter. Så jag ”tjänstgör” lite. Om det är frivilligt eller lite vikarierande för arbetstidsförkortade kollegor är inte helt klart men inte heller viktigt. Jag är ju primärt kristen vilket innebär att jag kan och bör bidra i den församling jag tillhör. Jag är då fortfarande präst och får göra vissa saker icke-präster inte får – leda Mässor till exempel. Jag har genom åren förvärvat kunskaper och erfarenheter som kanske kan vara till nytta. Detta innebär denna vår ett normalläge med en insats en kväll i veckan. Tisdagar udda veckor kl 18.30 Bibelstudium i Församlingsgården, onsdagar jämna veckor 18.30 Veckomässa och 19.15 Ovangeliesamtal – båda sakerna i kyrkan.

 

Igår ringde herden, hon som jag här på min blogg kallade Brunetten när hon var komminister. En annan av prästerna hade blivit sjukskriven – inte Corona! – och hon hoppades att jag skulle kunna hoppa in kommande söndag. Jag lovade jag att göra så liksom att ta ansvar för Veckomässan imorgon kväll. En inbokad begravning sporde hon mig inte om utan skulle vända sig till en annan på orten boende prästvigd figur.*

 

På väg ut i vårvintersolen tittade jag in på Pastorsexpeditionen och hamnade i dialog med herden och figuren. Egentligen är hon på ett vis i ett ganska gynnat läge, vår herde. Hon har två personer som hjälptrupp i trängda lägen vilket inte är förunnat alla herdar i glesbygd, inte ens t tätort.

 

Ikväll är det alltså Bibelstudium.

Samlingarna utgår från Första Petrusbrevet i Nya testamentet. Jag gjorde ett försök här på bloggen att i efterskott skriva om textavsnitten vi samtalar om men den serien – under petruskapsylen – kom av sig. Hur som helst fortsätter vi ikväll med samma lite längre avsnitt som för två veckor sedan: Kapitel 2 vers 11 till och med kapitel 3 vers 12. Kristna i världen är rubriken i Bibel 2000. Kristen livsstil pratade vi om för 14 dagar sedan och ikväll fortsätter vi. Vem som helst får komma.**

 

I morgon kväll således inhopp i Veckomässa.

Under Fastan följetongsläser och kedjefunderar vi i det sammahanget över det Jesus-berättaren Matteus valde att skriva om händelserna strax innan att Jesus avrättades. Förra onsdagen (som var ”min” Veckomässe-onsdag) lästes kapitel 26 verserna 1-16.Det avsnittet berättar hur alla förberedde sig. Jesus berättar vad som skall hända, etablissemanget i Jerusalem förbereder sina åtgärder, en kvinna smörjer Jesus som (omedveten) förberedelse för hans begravning och Judas gör upp sin affär.

I morgon fortsätter det med Matteusevangeliet verserna 17-29 i samma 26:e kapitel. Det som då sker – Jesus sista måltid med sina följeslagare – återkopplar den kristna Kyrkan till på Skärtorsdagen men egentligen varje gång nattvardsbordet dukas liksom i morgon då den berättelsen är i fokus.

PS: Tisdag kväll fick jag info om att man i morgon, onsdag, har en så kallad SAM-konfadag. Det betyder att alla konfirmander i Älvsbyn och Vidsel samlas till gemensam träff somavslutasmed att de deltar iVeckomässan. Ett gyllene tillfälle för vuxna att ansluta för att fira gudstjänst med härliga tonåringar, stötta dem samt be för och med dem. DS.

 

Till helgen är det Högmässa 11.00 Älvsby kyrka.

Temat för Tredje söndagen i Fastan är Kampen mot ondskan och vad som då kommer i förkunnelsen är långt ifrån förberett färdigt – jag tog ju uppdraget för 21,5 timmar sedan. Tre ganska långa texter om kamp på tre fronter och ett avgörande slag har jag i alla fall sett att det handlar om. Kanske tänker jag vidare i de spåren. Eller inte.***

 

lite återfall blir det.

 

 


* Denna figur är inte som jag pensionerad. Han är en något yngre upplaga som i en omfattning jag inte känner till står i andra uppdrag både på helger och vardagar.

** Inte exakt på klockslag men ändå samtidigt startar vårens Alpha-grupp i angränsande lokaler. Bra grej för sådana som känner sig som nyfikna nybörjare. Eventuella lokalkrockar fixar vi!

*** Texterna har tagits ur Första Kungaboken kapitel 18 om en kamp mot en Falsk tro, Uppenbarelseboken kapitel 3:14-19 om faran med Ljummen tro samt Markusevangeliet kapitel 9:14-32 om Tvivlande tro i kamp mot det ondas terror. Sist i det avsnittet också om Jesus avgörande batalj i den stora Kampen mot ondskan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0