aktivera virusskydd

Så stod det på en lite strip som kom fram när jag idag startade datorn. Jag gjorde så – tror jag – väl medveten om att det inte handlar om Covid nånting och Corona. Intressant dock hur man hoppar till vid ordet virus. Nu är ju datorn en sak, hälsan en annan.

 

Jag har fått ett mail idag med anteckningar från personalmöte i Älvsby församling denna morgon. Efter inledningen Förutom att fira gudstjänster, begrava, samt finnas för människorna som lever och vistas i vår församling kom en del konkreta förslag till modifieringar av olika delar av verksamheten. En punkt löd: Vara beredda på att vara flexibla. Tänka i nya banor.

 

Om det jag gjorde igår och publicerade här på bloggen var att vara flexibel och tänka i ny bana må andra bedöma. Avsikten var att fast jag vet att många av dem som brukar mötas för Bibelstudier med råge tillhör riskgruppen 70+ ändå ge möjlighet till gemensam reflexion. Om mitt sätt att göra det var det bästa sättet eller ens ett bra sätt vette kissemissen. Det var i alla fall ett sätt att försöka vara flexibel och tänka i ny bana.

 

Hur blev det? Vi var sju på plats rent fysiskt. Drygt hälften valde att vara hemma. Jag har ingen uppfattning om de som var hemma följde SMS-erbjudandet och studerade själva. Ingen – men det hade jag nog inte heller väntat – deltog mellan 18.30-20.30 aktivt via kommentarsfältet eller SMS. Om andra som inte brukar mötas till våra Bibelstudier men kanske via bloggen och att jag på Facebook ”annonserat” mitt bloggeri tog del av det hela vet jag inte heller. Det enda jag vet är att igår kväll hade ungefär 20 stycken noterat att jag presenterat det som en Facebook-händelse. Nu tidig onsdagseftermiddag är det 45 sådana av i sanning blandad Facebook-kompott. Kanske har några läst min ”lathund” och rentav använt den. Jag är helt övertygad om att flera inte gjort det men ändå noterat att jag provade en ny bana. 55 unika IP-adresser besökte i alla fall min blogg igår.

 

Så långt Bibelstudiet. I sammanhanget lokal-kyrka kan också nämnas att ikväll 18.30 har jag fått förtroendet att leda Veckomässan i Älvsby kyrka. Brödet är bakat och den som missar en Mässa missar en massa.

 

Dra till fjälls? är en annan framtidsfråga för mig och Primärhustrun.

För ganska länge sedan listade jag mig för att vara fjällpräst i Hemavan-kyrkan nästa och näst-nästa vecka. Nu uppmanas man fundera över sådana resor, framför allt om man är nollåtting*.

 

Vi reser dit på fredag eller lördag. Att after-ski-historier inte finns i år påverkar inte ett dugg. Vi brukar inte mingla där mer än någon enstaka gång. Vi är friska, reser i egen bil och bor i egen stuga med eget hushåll – alltså precis som hemma. Blir vi krassliga där – ingen av oss har hjärt- eller lungproblem – tror vi att vi kan hjälpas åt att köra de tre timmar det tar att komma hem till den vanliga stugan med eget hushåll.

 

Hur det blir med verksamheten i Hemavankyrkan får vi se. Jag var fjällpräst för en generation sedan och hade då ansvar för någon form av sammankomst fem kvällar i veckan. Förra året när vi på nytt var där fann vi att antalet reducerats till tre och att besökstalet var knapert med undantag för en kväll då en hel släktgrupp från Österbotten mötte upp.** Detta år har Finland stängt gränserna så österbottningar kommer näppeligen inte att vara i Hemavan. Norge har också stängt vilket betyder ett annat stort turistbortfall. Stockholmare är hur som helst få i Tärnafjällen även om det går/gick direktflyg. Avståndet för långt.

 

Vi har enligt Folkhälsomyndighetens anvisningar funderat och konstaterar att vi reser från glesbygd till glesbygd och kan i egen regi återvända hem om hälsan sviker eller myndigheten ger andra påbud. De sociala kontakterna är små även om jag nog avser att i Stilla veckan som ju är speciell låta något ske i Hemavan-kyrkan varje kväll – om jag så är ensam.

 

 


* Med nollåtting avses stockholmare, alltså dem vi ute u provinserna kallar 99-or eftersom de inte är riktigt 100.

** Tärna-regionen på den svensk-norska gränsen är faktiskt närmaste fjällområde för österbottningar. Bilfärja från Wasa till Umeå och sedan Blå vägen bara några timmar.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Som tidigare skolpräst på Älvsby folkhögskola så är du van att vara flexibel och hitta på/gilla läget. Bra att ge alternativ! / take care. Matilda W

2020-03-25 @ 15:20:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0