defibblerering

Ordet i rubriken finns inte. Det är snarlikt defibrillering* men är inte samma sak – även om hjärta och puls berörs. Likt och olikt är det defibblerering jag sedan några dagar ägnar mig åt på ett eget alldeles rotlöst vis.

 

Det växer maskrosor i gräsmattan! Gula rackare.

De är på sitt viss ganska vackra men i alla fall oönskade och oälskade.

Grannarnas gräsytor och närliggande kommunal allmänningsmark hemsöks också. Allt tyder på att en allmän maskrossmitta finns i samhället.

Fibbleepedemin löper amok.

 

I denna läge är varken lock out eller lock down verksamma åtgärder. Som villaregent får jag ta hur många beslut som helst om att förbjuda växt och spridning. Ingen myndighetsutövning i världen kan stänga gränserna mot omgivande trakter och grönytor. Det är bara bekämpning som gäller.

 

Alla försök att gå till roten med problemet är enligt erfarenhet utsiktslösa. Det är spridningen som måste stoppas. Varje blomma måste bort innan den blommat ut och blivit en grå boll med frön som via luften skapar nya angrepp och gulblommeutbrott.

Därför nyper jag blommorna! Varje förmiddag. Tror kurvan börjar peka nedåt. Svagt.

 

Före lunch igår och i förrgår nöp jag ca 2x130 stycken. Idag knappt 100 lömska rackare som fibblar med mitt tålamod. De ger mig intrycket att efter det jag passerat och varit borta fem minuter så sticker en och annan till upp. Bara för att provocera. Efter förmiddagspasset fick jag vid 13-tiden rycka 20 nya blomster enbart på framsidan för att den på nytt skulle vad som var synligt bli infektionsfri. När det var gjort gick jag till brevlådan. På vägen tillbaka hade ytterligare tre slagit ut.

 

Vad det är för sorts maskrosor vet jag inte. Tydligen är maskrosor och fibblor nära släkt eller ser i alla fall så lika ut att de mer än 200 arter som finns bara i landskapet Norrbotten – inte hela länet! – gör att alltihopa i mina lekmannaögon är samma sak. Och gulblomstren ska väck! En total defibblerering ska ske även om det för mig leder till defibrillering.

 

 


* Det senare är enligt Wikipedia en metod för att skicka en strömstöt genom bröstkorgen för att häva elektriskt kaos i hjärtats retledning.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Koka maskroshonung på blommorna!
Som svensk känner man sig som ogräs just nu:
https://www.vlt.se/artikel/insandare-mobbad-svensk

2020-06-12 @ 21:40:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0