affekt och effekt

Jag skrev på ett blogginlägg tidigare idag. Rubriken var kyrkopolitiskt vanstyre? Mina reflektioner rörde sig om att de som numera styr, ställer och leder Svenska kyrkan med berått mod underlåtit att agera och då skapat den massaker på gudstjänstlivet som siffrorna åren 2015-2019 visar – alltså innan Coronan.*

 

Ställer du ut möblerna så börjar jag med lunchen!

Primärhustrun yttrade de orden när jag just nått fram till att publicera min drapa. Alltså paus med mat och eftertanke. En eftertanke före – typ.

 

Eftertanken gav: Vilken effekt får affekt?

Vilka affekter ger effekter? – om man pluraliserar sakerna.

Det är min eftertänkta filosofiska fundering såhär i eftermiddagstid.

 

  • Det kan kännas skönt att affekta av sig. Den effekten skall inte förnekas. Dock är den kortvarig och leder oftast inte vidare.
  • Det man yttrar sig över i affekt förändras knappast alls av utbrottet. Vädret ändrar sig inte om jag skäller om det och inte många människor heller. Osar man affekterat kryper ofta den eller dem det kan gälla i tystnad bara djupare ner i sina avgränsade hål högst upp i hierarkiernas och maktpyramidernas torn. Samtal, analyser och debatter värjer sig många med ansvar emot.**
  • Besöksstatistiken på en blogg kanske skulle öka.Knappast tankevärdet. Att skriva affekterat bara för att nå den effekten känns billigt och lockar mig inte.

 

 

Vad fick mig till att skriva kyrkopolitiskt vanstyre? som jag då inte publicerar i sin helhet?

 

Svar: Pappersvarianten av Kyrkans Tidning. Bilderna är därifrån. Webb-varianten har vad jag sett inte den avslöjande artikeln utan fokuser med prästcentrering på betydligt banalare ting runt kyrkobyråkrati den kommande hösten och att pappersvarianten har 100000 läsare i veckan.

 

Egentligen är det skrämmande att det som nyhet berättas tendenser jag såg, visste och surrade kring redan för 25 år sedan men som kyrkoledningar på nationella, regionala och lokala nivåer varken då eller senare verkar varit nämnvärt bekymrade över. Andra präster jag pratat med suckar också över ”nyheten” med orden: Detta har vi ju vetat länge!

Att tidningen i alla fall vinklar det negativa i positiv tonart visar bara på hur lydig den är mot makten. Det gäller att till varje pris inte bita den hand som föder en – alltså dem som beställer grupp-prenumerationerna till sig själva och kyrklig personal.

 

Siffror och kurvor är intressanta i dessa yttersta tider. Det jag fotade ur Kyrkans tidning också. Någon Församlingshälsomyndighet med kunskap och erfarenhet finns inte. Ledningsorganen verkar inte bekymrade alls. Då kommer tankar kring kyrkopolitiskt vanstyre? – med eller utan frågetecken. Och undran om mina affekter kan få några effekter?

 

 

 

 

 


* De kursiva orden är vad två högerpopulistiska affektister nyligen yttrat i ett helt annat sammanhang – ebbatören EbbaB och jämmer-jamaren JimmieÅ.

** Vem trodde det? Att det överst finns hålor att gömma sig i när det rimligt och rätt blåser snålt kring maktens tinnar. Inte här och inte nu listar jag de exempel i både kyrka och samhälle jag har i tankarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0